keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Koirallani on kasvain.

Ikäviä uutisia. 

Eilen kävin näin joulunajan kunniaksi treenaamassa hallilla, kun ensi vuoden treenikuviot on vielä auki. Nostan nykyään koiran aina autoon, eli koira laittaa etupään auton tasolle ja nostan takapään. Nostaessa koiraa treenien jälkeen autoon tuntui kädessä selkeä patti nivusessa. Ensimmäinen tunne oli paniikki. 

Kotona sitten tehtiin heti tarkastus Pongolle. Melkein jo huokaisin helpotuksesta, kun tunsin kädessä ulkonevan luomimaisen patin. Sen vieressä oli kuitenkin selkeä patti nivusessa. Patti tuntui käteen hernemäiseltä, pikkurillin pään kokoiselta ja sain sen nipistettyä ihoa vasten. Kokeilin toisen puolen, jossa ei ollut mitään. Soitin välittömästi eläinlääkäriasemalle ja konsultoin siinä puhelimessa tuota pattiasiaa ja kuulemma sitä kannattaa näyttää. Laitoin samalla viestiä muutamalle tutulle, joilla tiesin olevan kokemusta tällaisista pattitilanteista. Jopa pahanlaatuisesta kiveskasvaimesta oli hyviä kokemuksia - tämä helpotti. Saatiin aika heti seuraavalle päivälle eli tälle päivälle.

Meitä omistajia on kaksi ja päädyttiin siihen, että eläinlääkärille sen vie äitini eli toinen omistaja. Itse odotin autossa. Koronan takia klinikalle ei saanut sisälle mennä kuin vain yksi henkilö.  Eläinlääkäri oli kokeillut patit (ihon sisällä oleva + ulkoneva patti), jotka olivat tuntuneet. Ihon sisällä olevaa ell epäili rasvapatiksi. Sitten eläinlääkäri teki yleistarkastusta: koiran kives oli kova: kiveskasvain. Varattiin aika poistoon ensi viikolle (luojan kiitos saatiin aika nopeasti) ja ensi viikolla pallit lähtee sekä samalla nuo kaksi pattia. Patologin analyysi kertoo vasta lopulta sen, millaisia kasvaimia / patteja nämä olivat, ovatko vaarallisia. Mä vielä eilen tunnustelin pattilöydöksen jälkeen koko koiran, myös pallit, enkä tajunnut. 

Eniten pännii se, että käytiin 23.11 samalla klinikalla hammaskiven poistossa ja samalla ell katsoi pippelissä olevaa haavaa. Ei ollut ainakaan kertomuksen mukaan ollut tajunnut(?) katsoa palleja samalla. Eikä mekään tajuttu. Tutkittiin myös lisääntynyttä juomista ja otettiin veriarvot: kaikki ok, maksa-arvo alhaalla (saattoi johtua paastosta). Tästä oltiin molemmat tosi ärsyyntyneitä. 

Seuraavaksi tulee omaa tajunnanvirtaa ja googlailun tulosta tiedonjanoisille tai jos joku muu on samassa tilanteessa. Toinen paikka mistä saa ihan ok infoa (ensisijainen on tietysti oma eläinlääkäri) on esimerkiksi Facebookin Katiska-sivusto. Kasvaimet kannattaa aina tutkia eläinlääkärillä, sillä välttämättä pelkkä käsikopelointi ei riitä siihen, että saisi tietää onko kasvain hyvän- vai pahanlaatuinen. Suosittelen ohutneulanäytettä patologilla.

koiran kives kasvain
Kiveskasvain vasemalla,
oikealla terve kives.
Koiran kiveskasvain:
- koiran kives tuntuu käteen kovalta, normaalisti koiran kives tuntuu pehmeältä 
- koiran kivekset tuntuvat käteen erilaiselta
- koiran kivekset eri kokoiset, kasvainkives suurempi ja voi surkastuttaa toista kivestä 
- pehmeässä normaalissa koiran kiveksessä voi tuntua patti / kyhmy
- ei välttämättä kipeät

Koiran muut oireet kasvaimen yhteydessä:
- lisääntynyt juominen
- ruoka jäänyt kuppiin osittain / välillä
(Nämä oireet meillä!)

Oikealla olevasta kuvasta näkyy, että miltään kovin dramaattiselta kivekset eivät näytä. Laitoin nyt kuvan vielä muidenkin 'iloksi', jos joku muukin hätäpäissään googlettaa samaa aihetta.

Mitä itse opin tästä:

- Yleinen uroskoirilla
- Yleinen vanhoilla uroskoirilla (rodusta riippuen, collieilla 10v ja yli)
- Ei pahin kasvaindiagnoosi, vaan useissa tapauksissa koirilla on ollut useampia elinvuosia kiveksien poiston jälkeen (lähde: luin muiden kokemuksia & kyselin muiden collieomistajien kokemuksia, yhdellä oli ollut metastoimista keuhkoihin vuoden aikajänteellä)
    ---> TARKISTA KOIRALTA MUNUAISARVOT. (KREA/CREA) Nämä voivat kertoa etäpesäkkeiden mahdollisuudesta
- Ajoissa löydetty pahanlaatuinenkin löydös voi olla aiheuttamatta jatkoon ongelmia (lähde: koiran omistaja, jonka koiralla oli ollut kiveksessä pieni patti.)
- Kiveskasvain voi olla joko kokonainen kova kives tai kyhmy/patti koiran kiveksessä
- Halutessaan voi poistaa vain toisen kiveksen
- Yleisesti kasvaimesta voi ottaa ohutneulanäyttöön ennen poistoa, mutta kiveskasvaimessa voi olla järkevää vanhan ei-jalostuskoiran kohdalla vaan poistaa suoraan kivekset
- Joissain lähteissä kiveskasvain on useimmin hyvänlaatuinen, eikä lähetä etäpesäkkeitä yleensä (?). 
- Tarkoinkaan koiran kopelointi ei aina auta kasvaimien löytymiseen. Jos sinun koirallasi on tullut nyt yllättävä kasvain, elä soimaa itseäsi. Meilläkin Pongo oli 23.11 eläinlääkärin silmän alla pippelihaavan vuoksi ja sitten vielä tässä 1-2 kk sisällä kahdesti osteopaatin käsittelyssä. Aina kaikkea ei vain huomaa tai asiat voivat kehittyä. Muista myötätuntoisuus itselle, kun rakas lemmikki sairastaa.
- Pahimman stressin koiralle aiheuttaa pahoinvoiva omistaja, eli koita säilyttää oma iloisuus. (Tästä syystä ellille koiran vei toinen omistaja, en minä, koska otti enemmän mulla tunteisiin.)


Sellaista tänään. Muuhun ei nyt pysty. Todennäköisyydet hyvälle diagnoosille on hyvät. Huolta aiheuttaa lisääntynyt juominen ja vähentynyt syöminen. Koira on pirteä, itseä itkettää. Onneksi saatiin rakas koiraystävä heti hoitoon ja olin tarkkana asian kanssa - toinen omistaja ei olisi vienyt koiraa vielä ja kiveskasvainta ei oltaisi huomattu nyt. Palaan asiaan kun ollaan saatu leikkaus + patologin analyysit pateista ja palleista.


Nyt alkaisi tämä helvetin vuosi 2020 kyllä riittää.


Hyvää Joulua. Ja parempaa uutta vuotta 2021. Kilisee kilisee kulkuset - viimeistä viikkoa.

Rakas tänään. Jyväskylään satoi lunta tänään ja saadaan valkea(hko) joulu. 


Edit: Tästä tilannepäivitykseen.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä aiheesta kirjottamisesta..löysin nimittäin oman koiran (1v) kiveksestä juuri oudon patin ja aiheeseen liittyvää tulin etsimään ja löysin tämän. Tämä oli hyvä ja avaava kirjoitus. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli apua! Olin itse ihan hysteerisenä tuon patin ja varsinkin kovan kiveksen löytämisen jälkeen. Tsemppiä teille.

   Poista
 2. Kiitos tästä jutusta! Omalla 10v colliella todettiin tänään ell-käynnillä kiveskasvain, ja saatiin onneksi jo huomiselle kivesten poistoaika. Tämän jutun avulla oma oloni hieman helpotti, koska veriarvot olivat koirallani hyvät ja munuaisarvot normaalit. Toivon todella, ettei kyseessä ole pahanlaatuinen kasvain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Katson blogia vain harvoin. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin.

   Meillä kiveskasvaimen poisto meni hyvin, eikä se ollut pahanlaatuinen. Kuitenkin koiran tilassa on tapahtunut romahdus, varmaan kun testosteronia ei ole enää niin paljoa kehossa- ei ehkä jaksa 'esittää' enää niin reipasta? .Pongon ontuma on asteittain pahentunut. Mutta nämä on ikäkoirien vaivoja, valitettavasti...

   Poista
 3. Kiitos tähän aiheeseen liittyvistä päivityksistä! Tänään huomasin omalla koiralla toisen kiveksen olevan kova, kastraatio on ollut listalla jo tovin joten nyt tuli sitten se hetki kun se oli pakko varata. Hieman helpottaa lukea näistä hyvistä kokemuksista. Etenkin nuo muistutukset siitä ettei itsensä soimaaminen auta. Tiedän kuitenkin että vähintään parin viikon välein kosken koiran kiveksiin ja ell on n. Kk sitten koiran tutkinut ärtyneen ja turvonneen peniksen vuoksi eikä vastaavaa muutosta kiveksissä ole huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, katson blogia hyvin harvoin nykyään. Itseään on turha soimata asiasta ja näitä vaivoja vain välillä tulee. Toisaalta kiveksistä kasvain on helppo leikata pois versus muualta kehosta. Lisäksi vakuutus korvasi meillä kastraation, joka johtuu kasvaimesta. Edelliselle koiralle tuli 10v:nä kasvain nenään ja se oli menoa.

   Kaikkihan eivät edes leikkaa kiveskasvainta pois, mutta meillä selkeästi jotain oireita oli: koira joi todella paljon. Jotain kipua oli. Kasvaimen poiston eli kastraation jälkeen koira sitten joi normaalisti, mutta alkoi ontua. Joiko nivelrikkokivun vuoksi, jota peitteli vielä silloin? Ehkä jaksoi peitellä kun oli vielä enemmän testosteronia kehossa? En tiedä.

   Tsemppiä teille kuitenkin ja toivottavasti kastraatio menee hyvin!

   Poista