maanantai 2. maaliskuuta 2015

Itsetehdyt treeninamit!


Tänäänpä askarreltiin sitten treeniherkkujen parissa. Nyt kun treenaan itse koiran kanssa monta kertaa viikossa, yritän keksiä mahdollisimman terveellisiä ratkaisuja treeniherkuiksi. Nakit ovat koirasta herkkua, mutta itse karsastan niitä lisäaineiden takia, en söisi niitä itsekkään varsinkaan montaa kertaa viikossa. Kalliimmaksikaan ei edes tule ostaa sydäntä kaupasta, vähän viitsimistä sekä ennakointia vaatii sen keittäminen, mutta ainakin omatunto on puhdas kun ei tule kyllästettyä koiraa nakeilla. Tavan kauppojen elin- ja lihavalikoima koiria ajatellen ei ole kovin monipuolinen (kyllä siihen naudan sydämeenkin kyllästyy joskus näin sianliha-allergikon kanssa), joten etsiskelinkin hyviä namireseptejä. Sähköpaimenet -blogista löytyikin mainio resepti, jota päätin kokeilla, itse soveltaen tietysti!

ITSETEHDYT KOIRAN TREENINAMIT

500g broilerin kivipiiraa
3 kananmunaa
Käytin pohjana broilerin kivipiiroja, jotka yllättäen olivatkin kokonaisina pötkössä. Oon ennenkin syöttänyt Maukas -pötköjä, mutta ne on ollut vaan aina seoksena, joten kokonaiset elimet yllätti. Halusin kuitenkin koittaa alkuperäisen ohjeen mukaan, joten laitoin piirat blenderiin. Ensi kerralla kun tollasen pötkön ostaa ne voi sitten keittää myös kokonaisina. Kun piirat oli jonkin verran blenderöityneet lisäsin kananmunat ja blenderöin lisää.

Blenderöin niin kauan, että blenderi ylikuumeni (OBH Nordica designing bad life) joten mukaan jäi vähän jokereitakin. Olisin halunnut seoksesta vähän nätimmän, mutta en jaksanut odottaa alkaako laite toimimaan enää vai ei, joten laitoin seoksen pellille ja paperin päälle. Levitin tasaiseksi seokseksi, sekä itse lisäsin ihan vihreää koristeeksi huvikseni. Uuni 200°C ja lätty sinne.

Puolen tunnin kohdilla suunnilleen otin lätyn pois uunista, se oli vielä hieman pehmeä - juuri sopiva tähän vaiheeseen. Leikkelin sen palasiksi, koemaistaja Pongo testasi muutaman namin (hyvin upposi) ja laitoin lätyn palasteltuna takaisin uuniin ~100°C loppuajaksi vielä vähän kovettumaan.


 Sitten en katsonut kellosta aikaa, mutta oisko ne vielä ollut jonkun puolisen tuntia uunissa sadassa asteessa ja osan ajasta oli uunin luukku pienesti raollaan kosteuden haihtumiseksi. Lopputuloksena olikin aika kivoja treeninameja, hieman rapeita, muttei liian kovia.
Ja näin on herkulliset treeninamit valmiit! Terveellistä sekä taatusti maukasta herkkua koiralle, miljoona kertaa parempaa mitä kauppojen valmiit herkut. Eikä vaatinut ihan kohtuutonta työtä itseltäkään, ainoastaan uunissa tuo oli aika kauan. Hintaa setille tuli 2,49€ kivipiiroille ja 10 munan kenno vapaan kanan munia taitaa huidella jossain kahden-kolmen euron välillä. Eli hyvinkin selviää noin 3-4€ hintaan ja noista nameista kyllä riittää muutamaan treenikertaan myös näin ison koiran kanssa. Suosittelen!

6 kommenttia:

 1. Mä oon itse vaan keittänyt tollasen pötkön. Helpommalla pääsee ja kivipiiraat on keittämällä koostumukseltaan just sopivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä luulin et toi on valmiiks seosmaista ja halusin koittaa tota ohjetta, joten siks soseutin. :)

   Poista
 2. Äh ahkeraa!! Milläköhän saisin itseni kokkailemaan koirille nameja. Meillä namien menekki on aika vähäistä kun saavat lelupalkan aika usein. Temppuillessa ja rallyssa nameja toki menee. Hmm tuleeks noista kädet tahmasiks? Jotenkin meillä on aina menty Natural menulla koska oon niin laiska ja koirat on palkkautunut niistä hyvin, vaihtelu vois tietty tehdä ihan hyvää ja sais terveellisempiä nameja. Nakit Vivi purjoo samantein, joten niitä ei oo käytetty piiiiiitkään aikaa (ei varmaan oo ihmisillekään kelpaavaa ravintoa ) Vois tietty ajatella tota Jennin ehdottamaa keittämistäkin. Kuinka kauan noita sitten pitäis keittää? Meillä syödään kaikki aina raakana, joten kypsentämisestä ei oo kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla menee treenistä riippuen paljon tai vähän, aika paljon rallyssä palkkaan herkuilla, myös lelu kelpaa palkkana. Itse koen namit helpoksi palkaksi kun naksuttelen paljon. Musta noi ei tahmannut käsiä, mua yleensä nakit omia käsiä kirvelee ja kutittaa ja oon huomannut että esim. sydämenpalat ei koskaan kutita. Kuivat raksut tolle ei käy palkaksi, se ei oo kovin ahne.

   Sydäntä oon keittäny ehkä 20-30min, ei se oo kovin vaikeeta. Lykkää vaan kattilaan ja ottaa pois kun on valmis, jos on raaka niin laittaa vielä takasin. :D Noi piiranpalat on toki pienempiä joten uskon että ne valmistuu aika nopeasti.

   Poista
  2. Juu naksusta nami on aika ehdoton ja rallyssa just kans käytössä :) Meillä puudelit söis vaikka pahvia jos sitä olis naksun jälkeen tarjolla :D Mut pitää kyl ehkä skarpata ton suhteen ja reippaasti kokeilla, tuli hyvään saumaan tää kun just oli ajatuksena ostaa uus säkki noita raksuja ehkä sen sijaan kokeillaan jompaa kumpaa näistä :)

   Poista
  3. Jep! Sydän on aika hyvää keitettynä, se ei murene, tahmaa ja pysyy hyvin koossa. Ja ainakin Pokolle maistuu hyvin. :) Sitä syötän aika paljon ja se on varmaan parhaita treeniherkkuja.

   Poista