tiistai 2. tammikuuta 2018

Operaatio mestariluokan edessä peruutus

Rally-tokon mestariluokan edessä peruutus on ollut meille se akilleen kantapää. Jopa oikean puolen takapäänkäyttö on tuntunut miellyttävältä treenata, kuten myös JJ-, kukka- ja muut käännökset. Vaikeitakin asioita on ollut kiva treenata vuorotellen tekniikkahinkkauksen ja luovien häiriötreenien välillä.

Mutta se edessä peruutus. Miten ihmeessä sellainen opetetaan koiralle? Jälleen kerran ohjaajan henkinen lukko opettamista kohtaan oli pahempi kuin itse varsinainen kouluttaminen. Omaan monenlaisia asennevammoja koiran kouluttamisessa, eikä omaan käteeni/ajatuksiini järkevät tavat kouluttaa. Niskakarvat nousevat pystyyn kun takapäänkäyttöä pitäisi opettaa korokkeen päällä pyörimällä (se on viimeisin inhokkini), koska se on kuulemma tehokkain tie onneen. Huomaan, etten innostu kouluttamaan ensin apuvälinettä ja sen jälkeen tehtävää. Toki herkän koiran kanssa kaikki tippumiset ja traumanpaikat ohjailevat aika paljon valitsemiani metodeja. Ja jostain syystä haluan valita aina nämä typerät reitit kouluttaa, mutta tällainen minä nyt olen. Opitaan kantapään kautta.

Edessä peruutus lähti tietysti siitä, kun valkku-Elli sanoi, että "tämä on vaikea tapa opettaa koiralle peruutus". Ahaa, bingo, aletaan siis opettamaan sillä tavalla! Tunnilla oli ideana laittaa koira peruuttamaan kapeassa kujassa, jolloin lähinnä tunnusteltaisiin takapäätä. Pongo innostui tästä aivan käsittämättömästi, häntä vaan heilui vasten seinäkkeitä ja se oli liekeissä koko tehtävästä. Jälkikäteen ajateltuna se tuntui olevan sille luonnollista, koska isona koirana se joutuu usein peruuttamaan paikoissa, missä se ei ruhonsa kanssa mahdu kääntymään. Tästä koiran innosta innostuneena päätin alkaa treenaamaan kujalla.

Video 1: 11.12.2017 tilanne

Tässä ensimmäisessäkin videossa ollaan jo koulutuksessa edetty. Aluksi minun ja koiran välissä oli siiveke, että se ei päästäisi koiraa ohitseni. Koira tulee eteeni ja saa aluksi palkkaa peruuttamisen tarjoamisesta, sitten enemmän peruuttamisesta aina vaikeuttaen. Appari katsoi tässä vaiheessa milloin koiran takajalat osuvat halutulle alueelle (iso selkeä pala alustaa) ja palkkasi. Vaikeutusta tehdään kahdella tavalla 1) matka tai 2) seinät siirtyy.

Toisessa videossa ollaan jo edetty. Harmittavasti tämä välineurheilija on hukannut kaikki olemassaolevat naksuttimet, joten palkkaussanana toimii palkkasana vau. Koira on ehdollistettu siihen, mutta naksutin on tehokkaampi koiran mieleen. (Note to self: mene Biltemaan ja osta niitä naksuttimia... tai edes se yksi.) Huonoa videossa on myös tuo löpöttäminen, mutta positiivistakin on todella paljon. Koiralla on selkeästi mielessä asioita, mitä pitäisi tehdä. Se ajattelee omilla aivoillaan haluttuja asioita eli taaksepäin ja suoraan.


Video 2: 25.12.2017 tilanne


Treenattavia asioita:
1) Irti kunnolla seinäkkeistä
2) Matka (vähintään 3 koiran mittaa, mutta treeneissä enemmän)
3) Koiran suoruus eteen tullessa
4) Koira peruuttaa suoraan

Ja nämä on kaikki palasia, mitä pitäisi treenata. Ei pitäisi nyt luoda tästä liian hankalaa ja monimutkaista tehtävää, vaan jaksaa sinnikkäästi pilkkoa. Niinhän se wokinkin tekemisessä pilkkominen on rankin osuus ja sitten saa parhaimmillaan minuutissa valmiin ruuan pöytään. Kanawokki punacurryllä on uusi suosikkini thaimaalaisesta keittiöstä, suosittelen testaamaan.

Jatkamme siis - jälleen kerran - harjoituksia. Ensimmäiset kisat tälle vuodelle on näillä näkymin kotikisat 20.1 ja pidän sormia, varpaita ja kaikkia mahdollisia ristissä, ettei edessä peruutus olisi vielä silloin ohjelmistossa. Pongolle suotiin nyt joulun alla viikosta kahteen treeniloma ja toivon sen hauduttelevan tehokkaasti näitä asioita. Katsotaan. Hyvää uutta vuotta!

4 kommenttia:

 1. Mitä muita tapoja sitten ehdotettiin? Meillä on kans ongelmana vinottaminen, eikä matkakaan tahdo vielä aina riittää. Jotain tän tyyppistä suunnitelmaa itelläkin oli mielessä kun ei mulle ainakaan tuu mieleen muita ideoita kuinka tätä lähteä treenaamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kädestä luopumista -> taaksepäin astumista ja siitä eteenpäin kriteeriä nostamista ainakin. Tottakai sitten on näitä ohjaamisia, että mennään koiraa päin tai paineistetaan ohjaajasta ohi. En oikeasti tiedä miten tämä liike on järkevä opettaa. 😂 Koitetaan tällä...

   Tsemppiä treeneihin!

   Poista
  2. Alkuopetus ollaan kai tehty kutakuinkin luopumisen kautta, mutta ei ymmärrä kuinka sillä suoruus saadaan. Tai ainakin itse näen nuo seinät helpompana tapana 😁

   Poista
  3. Hirveen vaikea saada kyllä oikeaa asiaa vahvistettua. Seinillä saa peruuttamaan suoraan, mutta kun niitä siirtää liikkuu koira silti vinoon ainakin 50% kerroista. Hankalaa. 😅

   Poista