tiistai 18. huhtikuuta 2017

TOKO-koe ja tassukipuja

Käytiin nyt vuoden toisissa virallisissa kisoissa eli pyörähtämässä TOKO-kokeessa. Tuomarina oli aivan ihastuttava Pulliaisen Riikka. Koe osui juuri pääsiäispyhille kotihalliin, joten jouduin matkaamaan kisapäivän aamuna 4 tuntia autossa. Lisäksi pääsiäisen vietosta tarttui mukaan ärhäkkä flunssa, joten kokeessa jouduin valitettavasti ohjaamaan puolikuntoisena koiraa.

Pongo oli ollut jo valmistelevissa treeneissä vähän muissa maailmoissa, mutta ajattelin sen pääsevän kärryille taas koetilanteessa. Noh, niin ei nyt ihan käynyt. Kisa alkoi myöskin yksilöliikkeillä paikkiksen sijasta, joten en saanut sieltäkään haettua perinteistä rytmiä suoritukseen. Ekat yksilöt meni vähän niin ja näin, avoimen luokan tasolle siedettävästi, mutta en itse ollut ihan tyytyväinen. Koira päilyili. Itse olen yleensä kehässä aina jonkinlaisen tunnekuohun vallassa, mutta nyt olin lähinnä nuhainen zombi. Ei ihme, että koirasta tuntui oudolta.


Liikkeistä saatiin kuitenkin jokseenkin ok numeroita. Kehässä mentiin samalla järjestyksellä kuin viimeksi, joten sekin oli koiralle jo vähän tuttua huttua. Liikkeestä seisominen oli ok, tassu varmaan taas liikahti. Luoksarissa jäi ihan hyvin paikalleen, mutta kutsuessa meni aika vahvasti kohti tötteröä ja liikkuria, oli selkeästi jostain syystä menossa sinne. Kaksoiskäskyllä kuitenkin tuli luokse ja teki hyvän sivulletulon. Liikkeestä istumisessa jäi seisomaan, mutta tuomarin mukaan seisoi paremmin kuin seisomaan jätössä. Vähän oli pylly kuitenkin painunut alaspäin, mutta jostain syystä ei halunnut istua. Ekan periodin viimeinen liike oli ruutu, joka on meidän vaikeimpia liikkeitä ollut aina. Valmistelin koiraa sanomalla "missäruutumissäruutu" ja koira haki hyvin katseella kohti ruutua. Käskystä lähti hyvinkin täysiä laukkaamaan ruutuun ja pysähtyi komeasti ruudun eteen. En tehnyt mitään ja sekunnissa koira korjasi kahdesti paremmalle kohdalle ruutua. Käskytin seisomaan ja sitten maahan. Saatiin ysi ja kehut hyvästä paikan hakemisesta. Eihän tuo nyt mitenkään hyvä tai oppikirjamainen suoritus ole, mutta ei olla nyt saatu parempaa tulosta kaiveltua tuosta koirasta.

Tokalla kierroksella suoritettiin kaikki loput yksilöt. Kehä alkoi noudolla ja koira kiltisti odotteli kapulan kanssa. Palautus taas mun selän taakse (m i k s i) ja taas vähän tuijotteli liikkuri-Annaa sillä silmällä. Kapulakin tippui mun kädestä, mutta onneksi saatiin jokunen piste. Ja tuomarille vähän viihdykettä. Tehtiin seuraavaksi kaukot ja ekaan istumaannousuun tarvitsi kolmoiskäskyn, mutta saatiin siitäkin onneksi jotain pisteitä, koska loput nousut oli ihan hyviä. Bravuuriliikkeen olisi Pongo toki voinut vähän paremmin tsempata. Sitten tuli seuruu ja se meni tosi hienosti! Koira teki kaikki perusasennot, seuruuaskeleet taakse ei olleet hyviä, mutta muuten seuruu oli hyvä ja koira kulki hyvin mukana. Tai ainakin siltä tuntui. Olin siihen tyytyväinen, koska ennen on aina tullut joku tuplakäsky tai puuttuva perusasento. Seuruu oli mun mielestä ehjää.

Seuruun jälkeen hyppy, jossa perusasentoon palaamisessa taisi tehdä taas jotain omia kiekkoja. Viimeisenä liikkeenä merkin kierto, jossa tarvitsi kaksi kierrä -käskyä ja sivulle käskytyksen. Ravaili kuitenkin ihan mielissään häntä pystyssä eli Pongomainen suoritus. Paikkaistumisessa oli jostain syystä epävarma ja vinkui, vaikka vieressä istui tuttu Nana-narttu. Oliko koira väsynyt vai olinko minä outo vai mistä tuli taas pitkästä aikaa tuo vinkuminen? En tiedä.

Ei oltaisi mun mielestä ansaittu kakkostulosta, koska suoritus oli aika höpsöä. Jäi kuitenkin ihan kiva mieli ja koiran hyvinkin alakantin perustaso on ainakin kehittynyt. Pitää oikeasti treenata enemmän ja liikkurihäiriön kanssa, jos meinataan käydä tokon SM-kisoissa pyörähtämässä. Enpäs tiedä mennäänkö.

Mietin myös vähän valkkapaikan kanssa, koska olen nyt käynyt vain kerran kuukaudessa aksaamassa. Kepit ei suju - vieläkään - vaikka koira on hierotettu. Huomasin myös, että nyt kevään mittaan Pongon tassut on olleet punaiset ja jopa välillä ihan verillä kovien hankien vuoksi. Aloitin sille lohiöljykuurin ja laitoin sen tassunpohjat kuntoon käyttämällä lasten kurarukkasia, mutta jostain syystä tassut on olleet heikolla tolalla. Johtuuko siitä keppivaikeudet vai sitten jostain ihan muusta? Hakee kuitenkin rytmin hyvin keppien loppuosaan, kun alkuosassa takeltelee. Onneksi tassut meni huomattavasti parempaan kuntoon, kun aloin käyttää pidemmillä kaverilenkeillä noita tossuja, jolloin tassu ei saa niin paljoa iskua. Toivottavasti kesää myöten helpottaa. Tuo tassu on sillä ollut aina heikkoa, vaikka muuten Pongon iho on ihan hyvässä kunnossa. Kasvattaja pohti Pongon bluemerle-isän vaikutusta siihen, että tassu olisi vain heikompaa kun taustalla on nimenomaan sitä bluemerleä.Tämmöisiä kuulumisia meille. Omistaja kaivelee kesäksi nyt treeni- ja kilpailumotivaation pikapikaa takaisin ja aletaan tekemään enemmän. Itse olen tällä hetkellä vaan nauttinut niin paljon enemmän vaikkapa pitkistä metsälenkeistä ja koiran kanssa oleskelusta, kun treenaamisesta ja hinkuttamisesta. Aika on nyt niin kortilla, kun on ollut niin paljon kouluhommia ja muitakin stressiä elämässä. Harmikseni silloin on juuri jäänyt se oma hauska harrastus paljon vähemmälle. Tietysti se johtuu myös Pongon kapasiteetistä. Ei se hirveästi motivoi treenaamaan ainakaan nyt, kun agilityssä takellellaan yhden esteen vuoksi.

Jospa haetaan intoa vaihteeksi rally-tokon mestariluokan treenaamisesta? Vähän ajattelin jopa tokon voittajaluokan liikkeiden aloittamista. Voisihan sitä vaikka alkaa niitä tekemään pikkuhiljaa, nyt kun pääsisi uloskin treenaamaan. Katsotaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti