maanantai 14. maaliskuuta 2016

12.3 Popparien rally-tokokisat

Kisattiin lauantaina oman seuran järjestämissä rally-tokokilpailuissa kotihallissa Haukkuvaarassa. Päivä meni aamusta ihan mukavasti talkoillessa, hoidin kuulutuksen, musiikit, sisäänheittämisen ja joutessani nappailin alokasluokkalaisista kuvia. Toivottavasti niistä on omistajille ja ohjaajille iloa. Pikkuhiljaa alkoi sitten jännittää, kun kello läheni puolta päivää ja mun oli aika lähteä hakemaan Pongoa.

Kerkesin hyvin lenkittää sen kotona, käytiin reipas metsälenkki yhdessä. Olin varannut siis aikaa hyvin välille, alokasluokat loppui siinä 12 aikoihin kai ja oma luokka alkoi klo 15. Eli kerkesin hyvin tekemään kaikki rituaalit ja muut ennen omaa suoritusta. Tärkeimpänä niistä on hyvä lenkki alle ja sitten käynti hallissa ennen kisasuoritusta. 


Sitten ajelinkin koiran kanssa hallille ja aloin miettimään jo enemmän omaa kisaa. Radalla ei oikeastaan ollut meille vaikeita kylttejä, paitsi JJ-käännös vaikeammin päin eli vasemman puolen seuruusta oikealle. Siinä en saa pysyttyä rajalla tai Pongo ei hae niin hyvin oikealle puolelle. Mut eipä me olla oikeastaan treenattukkaan aikoihin tota.

Olin melkein viimeinen starttaaja. Käytösruudussa oli vesikoiratyttö Nana ja meidän ollessa käytösruudussa suomenlappari Ailu. Niiden puolesta ei mitään jännitettävää, tiesin että kaikki on hyvin kunhan tulee luotettava koira radalle kun suoritetaan käytösruutua. Tuomarina oli tuttu Minna Hillebrand, ehkä hieman tarkka ja tiukka, mutta mielestäni todella hyvä ja positiivinen tuomari.


Rata meni mielestäni ihan hyvin. Jouduin käyttämään yhden uusimisen ykköskyltillä, kun siinä oli tuo istumistehtävä. Siitä lisäksi -1p vino. Yllättävän vaikea ja käsiavulla olisin selvinnyt, mutta oltiin molemmat varmaan vähän jännityspaniikissa. Sain hyvin kuitenkin uusittua ja matka jatkui. Kerrankin tehtiin onnistunut istu-askel oikealle-istu kyltti(!), joka on ollut meille aina pirun vaikea. Puolenvaihto meni sutjakkaasti, samoin eteentulo sekä JJ-käännös, siitä tosin -1p kontr. Pyörimisessä ei meinanut lähteä heti pyörimään, mutta siitä ei rokotettu. Käännös meni hyvin, samoin hyppy meni ekaa kertaa hienosti! Hypyn jälkeen oltiin myös ihan kartalla istu-seiso-istu tehtävässä. Saksalaisessa katosi hetkeksi, mutta tuli hienosti vaikka oli yleisöpainetta.

Sen jälkeen liikkeestä seiso, meidän bravuuri, sujui jälleen hienosti. 270 vasempaan huomasin, että aloin itse askeltaa väärin, eli uusin kyltin. Tästä sain kehuja tuomarilta, että uusin niin, ettei koira edes tajunnut kömmähdystä. Mä oonkin hyvä pitämään kulissit nykyään yllä! Sen jälkeen sitten uusimisen jälkeen käännös oli ok, mutta en pyörinyt ihan paikallaan. Tuomari ei joko huomannut tai sitten täytettiin kriteerit, ois tosta jonkun virhepisteen voinut antaa - onneksi ei antanut. 360 sujui hyvin. JJ-käännöksessä ei lähtenyt kääntymään, joten tästä -10p. En kuitenkaan jäänyt jankkaamaan, otin koiran oikealle puolelle ja jatkettiin menoa. Toinen kymppi nappastiin sitten eteentulosta, kun koira valui vähän liikaa. Tää on meidän perus kisavirhe, mutta muuten suoritettiin kyltti ihan ok. Sen jälkeinen JJ-käännös meni taas paremmin ja maaliin!

Käytösruutuun sain Pongon ekaa kertaa tosi hyvin. Ei ollut minkäänlaisia probleemia sen kanssa, vaikka se oli ahtaassa paikassa seinän vieressä. Sain seuruutettua sinne ja se oli koko ajan tosi kiltisti käytösruudussa. Olin niin ylpeä ja tyytyväinen, ei yhtään virhettä käytösruudusta.


Karolle kiitos videoinnista!

Sitten menin käyttämään koiran pissillä ja takaisin halliin tullessa, kävin kysymässä kasvattajalta (koetoimitsijana toimi kisassa), että saatiinko me tulos. No, se sanoi sitten, että saatiin 68 pistettä. Puoliksi väänsin itkua, että voi --kele taas yksi VOI0! Painuin sitten Pongon kanssa vielä ulos vähän suruisissa mielin, että hitto kun ei taaskaan onnistuttu. Että mikä siinä on, kun niitä tuloksia ei vaan saada. Nytkin oli musta ihan ok rata, mutta me otetaan noita kymppejä vaan liikaa.

Laitoin koiran autoon ja menin takaisin sisälle, jolloin mulle tuli eka seurakaveri, "Tiina, onnea koularista!" ja halasi mua. Aloin itkee, että mitä saatiinko me tulos ja katoin listaa - 72 pistettä RTK3. Olin niin ilonen!! Kuusi VOI0, kaksi tulosta ja nyt sitten vihdoin se viimeinen tulos. Ei riittänyt pisteet palkintosijoille, mutta olin niin ilonen tuloksesta. Vihdoin ja viimein kovan työn tuloksena saatiin se tulos. Ja vielä radalta, mihin olin itse tyytyväinen ja siinä oli hyvä meno meillä molemmilla.

Kuva: Karoliina Savolainen

Päästiin vielä hömppäilemään MES-luokan rata ja käytösruutu. Fiilis oli hyvä, mutta kerättiin sieltä sitten hienot 71 virhepistettä. Ei tokikaan osata kylttejä ja koiralla ei ollut enää kovin paljoa jaksamista, mm. käytösruudussa meni 2 kertaa maahan radalla suorittajan käskyttäessä omaa koiraansa. Mutta on aina hyvä päästä treenaamaan MES-rataa ja saada kisakokemusta, varsinkin kun mua ei enää jännitä.

Tokokoe edessä 26.3 ja sitten on kaikki suunnitelmat auki. Kesällä ainakin on tiedossa tosi paljon kaikkia kivoja collietapahtumia, toivottavasti tavataan paljon tuttuja, keitä ei oo vielä päässyt livenä tapaamaan. Ollaan me kyllä kehitytty niin hirveän paljon! Vuosi sitten oltiin kisaamassa ekoissa avoimen luokan rallykisoissa ja kaksi vuotta sitten korkattiin koko kisaura rally-tokokisoissa tanssilavalla. Jos siihen rataan vertaa, niin ollaan niin paljon kyllä kehitytty. Vitsi mua jännitti tollon ja olin onnellinen jo siitä, että päästiin maaliin. Muistan kun en meinannut saada koiraa edes lähtökyltille. Kaikenlaisia ongelmia sitä on ollut ja nyt sitten ollaan kuitenkin jo tässä, mun hullun ragekoiran kanssa. Joka ei ookkaan sitä enää, vaan maailman luotettavin poika. :)

2 kommenttia: