perjantai 27. helmikuuta 2015

Treenihulluutta

Keskiviikkona ennen treenejä kävin ostamassa Pongolle uuden ruokasäkin testaukseen. Mustin ja Mirrin valikoimista valitsin Profinen perus Chicken&Potatoes 15 kilon säkin, oon tainnut aiemmin puhua siitä miten en oikeen tykkää tilata netistä mitään, joten ruokakin tulee aika pääsääntöisesti hankittua M&M:stä. Muitakin vaihtoehtoja olisi, esim. Rahulan Rehu, mutta yleensä tulee käytyä M&M:ssä kun se vaan on jotenkin yksinkertasinta hakea naput sieltä. Tälläkertaa mukana kun oli myös joistain mätsäreistä 5 euron alennuskuponki sekä tietenkin tulee kerrytettyä bonuksia kun tuolla asioi. Hinta vaikutti suhteellisen sopivalta (38,90€/15kg alennuksen kera), joten päädyin sitten koittamaan välillä vähän edullisempaakin ruokaa tällä kertaa. Kauheasti en innostunut tuosta perunasta, mutta tällä kertaa kokeiluun tämä ruoka perunoineen kaikkineen, muuten kun sisällysluettelo oli ihan ok mielestäni. Pongo kun saa aika paljon lisäkkeitä nappulan lisäksi, yleensä lihoja ja treeninameiksi yleensä keittelen mielelläni sydäntä. Toivottavasti ruoka sopii ja on hyvää, sillä olisi mahtavaa pystyä syöttämään jotain hinta-laatusuhteeltaan hyvää ruokaa, koska kalleinkaan ei ole aina välttämättä parasta tai sopivinta.

Eli treenailtiin keskiviikkona kahdestaan kasvattajan kanssa Haukkuvaarassa. Häntä odotellessa yksi tuttu pyysi paikkisseuraa ja otettiin noin minuutin paikkis. Menin puolipiiloon oikeastaan koko minuutiksi, en käynyt palkkaamassa ja Pongo pysyi hyvin, vinkui vähän kun joku lähti hallista ulos. Siinä vaiheessa päätettiin mennä vapauttamaan kun alkoi olemaan vähän vaikea Pongolle. Mutta hyvä paikkis, ei mitään haisteluita tai muita, koira oli hyvä muuten. Paikkikseen ohjeita: vinkumisen estämiseen molemmille puolille namikuppi (->työ) ja lähellä koiraa piilossa.

Itse treeneissä sitten Pongolle otettiin taas lähtötilanne, missä lähtökyltin lisäksi oli "koira eteen, 1-2-3 askelta taakse", saksalainen ja lopuksi istu-koira eteen-koira vasemmalta sivulle-istu. Lähtötilanne sujui hyvin, tälläkertaa jopa osasin itse olla nätisti, enkä hermostunut kun koira oli millin vino. Saatiin kyllä valmistautumisaikaa reilusti ja häiriötä ei ollut, mutta kuitenkin. Kyltit sujui ihan ok, mutta eteentulot oli totaallisesti unohdettu ja Pongo tarjosi lähinnä vinoa istumista edessä sivuttain. Täytyy siis näitäkin muistutella Pongolle! Kylttien jälkeen heti palkkaus narupallolla - joka on ihan paras palkkalelu nyt - ja sen jälkeen lelun kanssa muutamia seuruupätkiä ja yksi vauhtiluoksari. Loppuun leikittiin vähän kahden lelun leikkiä, sujui osittain hyvin, mutta vielä on vähän vaikeuksia päästää lelusta irti. Pongo mieluusti ottaisi molemmat lelut suuhunsa ja juoksisi niiden kanssa mua karkuun. Leikin Pongo meni autoon hetkeksi odottamaan ja keskityin kiusaamaan Annaa kisanomaisilla kehääntuloilla kiireessä ja heittelemään Lakille vaikka mitä hauskoja häiriöitä radalle.Tauon jälkeen sitten hallin varauskalenteri oli jostain syystä näyttänyt väärin ja kaikilla kentillä olikin jo varaus. Otettiin sitten välitila, missä treenattiin yhtäaikaa Pongo ja Muru. Eka oltiin vierekkäin ja käskyteltiin siinä koirille istu-maahan. Tämä onkin meille hankalaa, kun Pongo kuuntelee niin paljon muiden käskytyksiä. Ekat istumisesta maahan toistot se ottikin kun Anna käskytti Murua, mutta aika hyvin kun pääsi palkkaamaan niin Pongo alkoi kuunnella mua. Otettiin sitten koirat vierekkäin, puikkonokat eri suuntiin ja tehtiin kaukoja. Pongo kuunteli selkeästi paremmin mua, totteli käskyjä hyvin ekalla ja oli muutenkin hyvin keskittynyt. Ainoa mikä oli hankala oli hieman liukas pohja (kun periaatteessa tuo ei ole treenikenttää vaan sisääntulokohta), mutta koirat oli kyllä hienoja.

Torstaina sitten tehtiin päivällä Annan silmän alla agilityä, Karo taas videoi meidän suoritukset - kiitos! Olin eilen katsonut Annan ja Lyytin agivalkan ja rata vaikutti kivalle, joten halusin kokeilla sitä Pongon kanssa. Agilityharkka voisi myös olla ihan kivaa vastapainoa, kun 21-22 illalla olisi rallyvalmennus.. Ihan eri hommaa siis. Tultiin kisanomaisesti sisään ja musta rata meni ihan ok. Keppivirhe oli mun omaa ryysäystä, keppien jälkeinen ohjaustekniikkapätkä vaati harjoittelua. Sylkkäri onnistui mukavasti, mutta sitten olin välillä auttamatta liian myöhässä ja putkeen lähetykset oli huonoja ja linjaus epäonnistui aina. A:n kontakti oli surkea. Putkileieröinnit onnistui mukavasti, koira liikkui hyvin eteen oikeastaan koko ajan ja sillä oli kiva motivaatio. Oli hauska aksata ja yhteistyö tuntui pelaavan tänään mukavasti. Oikein hyvän mielen aksat!

Ps. Pahoittelen videon huonoa laatua, en tiiä miksi siitä jäi noin huono. :(


Illalla sitten tosiaan ysiksi hallille ja rallyvalmennukseen. Harjoiteltiin uutta voittajaluokan kylttiä, eli "molemmat oikeaan/vasempaan täyskäännös". Käskysanana pois (=poispäinkäännös).  Tämä olikin meille aika vaikea kyltti, sillä Pongo on aika pökkelö käännöksissä ja sillä pepunkäyttö ei tule kovinkaan luonnostaan. Joudun liioittelemaan käännöksiä aika paljon ja miettimään kauheasti. Onneksi Haukkiksessa on peili, jonka avulla tämäkin treeni helpottui.


Erityisen hankalaa oli se, kun koiran seuruupuoli vaihtui vasemmalta oikealle. Oikea puoli ei meillä ole vielä kovin vahva, mutta yllättävän mukavasti Pongo hakeutui sille puolelle ja pysyi siinä myös käännöksen jälkeen! Oikealta vasemmalle käännökset oli paljon helpompia, kun koira hakeutuu automaattisesti helpommin vasemmalle sivulle ja käskysanasta. Oikea eli "kylki" tarvitsee vielä jonkinmoista käsiapua - mutta yllättäen yhä vähemmän nakkikättä. Edistystä, vaikkei olla ees treenattu?

Tehtiin pientä radanpätkääkin, jossa vaikeita oli juuri nämä täyskäännökset, oikea puoli ilman nakkia (ekalla kierroksella). Toisella kierroksella sähläsin itse käännökset eli bravuurit.. Tein vain aloluokan käännöksinä, hämmästyin kun oikean puolen seuruu onnistui toisella kiekalla ilman nakkia aika mukavasti. Kylteillä se usein karkasi, mutta pysyi ihan hyvin oikealla puolella vaikka kädessä ei ollut nakkia. Eteentulot oli edelleen vaikeita ja vinoja joka puolelta, vaativat muistuttelua. Kaikista mukavin oli kuitenkin koira koko treenien ajan: se ei haukahtanut kai kertaakaan, otti lunkisti kun käskin, ei ottanut häiriötä mistään koirista tai agihäiriöstä toisella kentällä ja teki mun kanssa töitä hyvin. Välillä haisteli hieman, mutta muuten oli kyllä tosi hienosti. Lisäksi lähtökyltti onnistui tosi hyvin! Ihana onnistua välillä myös rallyssa. Rallyvalkkojen jälkeen iskee aina aivan järjetön innostus treenaamiseen, varsinkin kun puhuttiin kisoista. Sieltä viime kisojen jälkeisestä säälikuopasta ollaan jo noustu ja kovasti olen kiikaroinut meille keväälle jo kisoja.. Nyt vaan tekisi mieli treenata ihan hirveästi ja kun joka saralla - agi, toko ja rally - olisi vaan niin paljon harjoiteltavaa. Onneksi esim. mestiksiin on aikaa!


Tänään tehtiin alkuun vähän oikean puolen juttuja, lähinnä sivulletuloja sekä pientä liikepätkääkin. Oma ranne suorana niin jospa se sieltä lähtis luonnistumaan... Koira on vielä aika kaukana ja ei oikeen tiedä mitä pitäisi tehdä, paljon joutuu käyttämään käsiapuja, mutta nakista ollaan päästy jo yli. Peili auttaa myös oikeassa kohdassa palkkaamisessa.

Pienen oikean puolen muistuttelun jälkeen Pongo meni hetkeksi lepäämään ja tauon jälkeen tokon parissa. Eli ensin paikkis, aikaa alle minuutti ja Muru oli vieressä. Oltiin piilossa ja Pongo oli tosi hyvä. Ei vinkunut eikä oikeastaan haistellutkaan. Sen jälkeen muistuteltiin liikkeestä seisomista, ekalla kerralla meni maahan. Kun oma äänensävy oli kunnossa niin saatiin hyviä pysähdyksiä, Anna naksautti ja mä palkkasin. Otettiin yksi kisanomainen, palasin koiran taakse ja sieltä vierelle. Tosi hyvin! Stopit saisi olla vähän jämäkämpiä. Koitettiin myös ekaa kertaa luoksetulon stoppia, jätin koiran istumaan ja kutsuin "tule". Sitten stoppasin äänellä ja kädellä, ei yliliioitellusti vaan koiralle reilu äänensävy sekä liike. Pongo vähän hämmästyi, mutta pysähtyi. A palkkasi nakilla. Toisella kerralla kun koitettiin oli helpompi, stoppi oli loistava ja A palkkasi pallolla. :) Tuo sujui tosi hyvin ja lenkeillä lumipallon heittelyt on näköjään tehnyt terää. Nyt vaan treenin alle liian edessä olevan perusasennot.

Illaksi sielunruokaa, nimittäin menen kuuntelemaan Popparien koulutusohjaajille suunnattua luentoa kepeistä sekä kontakteista. Mukaan saisi ottaa myös koiran mutta Pongo taitaa jäädä sulattelemaan kotiin saamiaan jäniksen luita, se vaikutti tänään jo treeneissa kohtalaisen rauhalliselta ja ollaanhan me hirveästi treenattukkin, joten se ansaitsee vapaaillan. Kepithän meillä sujuu ihan kohtalaisesti ja puomi ja A:kin ovat suunnilleen "toivotaan-toivotaan" kontakteilla kisakunnossa, keinuun en halua koskea, joten tälläkertaa ehkä mulle parempi vaan kuunnella ja katsella muiden koiria. Ihan mukava tapa viettää hiihtolomaviikon perjantain alkuilta! ;) Tulipa varattua maanantaille Pokolle rokotusaikakin ja kisakalenteria suunniteltua, jospa starttailtaisiin rallyä AVOssa 21.3, mikäli päästään, ollaan kuitenkin varasijalla nro 2. Toivotaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti