maanantai 16. helmikuuta 2015

Oili Huotarin tokovalmennus

Jospa vihdoin kirjoittaisi vähän tarinaa lauantaisesta Huotarin Oilin tokovalmennuksesta. Olin paikalla siis koko yhdeksäntuntisen päivän kebabranskalaisten voimalla ja oli kyllä antoisa päivä. Pongo oli vuorossa jo kolmantena koirana, joten sen jälkeen sitten sai keskittyä täysin muiden suorituksien katsomiseen. Mukana oli paljon samantyylisiä koiria, Kake ja Muru tietysti nahkoina ja sitten bortsuja, kelpietä ja muita paimenia. Oli todella antoisaa katsella mm. älyttömän taitavia EVL-koirakoita, itse kun on vasta tämmönen aloitteleva koiraharrastelija.

Pongon kanssa valitsin liikkeiksi noudon sekä luoksarin stopin. Luoksetulon stoppi oli musta meille fiksu valinta, koska en vaan tiedä mitä teen sen kanssa. Noudon kanssa on ollut selvät sävelet - tai niin luulin. Oili sitten löysikin meille vähän paremman tavan lähteä hakemaan poweria siihen noutoon. Eka pätkä siis noutoa ja siinä näytin miten ollaan treenattu. Kuulemma teen liian pitkää liikettä (totta) ja parempi treenata erikseen pito sekä kunnon palautus. Pongo hakee hyvin laukalla, mutta palauttaa ravilla, joten Oili halusi Pongolle vauhtia palautukseen. Sain ohjeeksi heittää kapulan ja vaihdattaa sen leluun, Pongo vaan kovin hanakasti halusi pitää lelusta kiinni... Ja vaihto oli sille vaikea käsittää. Reenaukseen siis tämä, eiköhän se ole Pongosta ihan hauska homma treenata, kapuloita ja leluja! Pitoharkat sitten erikseen ja edelleen kantsii jatkaa kapula suussa pomppimisia, kävelyjä etc, mutta erikseen vauhtipalautukset.


Luoksarin stoppiin saatiin myös hyvä tapa - tosin se vaatii hyvän pohjan, mutta niin varmasti mikä tahansa kunnon vauhtistopin tekniikan harjoittelu! Eli heitän nakin/lelun ja juoksutan joko koiran läpi tai käännän kädellä samalla sanoen "pai(kka)" ja herkun. Tämä vaatii multa vaan sitten oman liikkeen ja äänen ajoittamisen harjoittelua, uusi asia niin vaikea miettiä milloin tulee suusta vau, paikka tai jotain muuta. Mutta esim. pehmeällä lumella lenkillä varmaan tätä voisi harjoitella. 
Loppupäivästä oli yhteisharjoitus, jossa oltiin kaikki (paikallaolevat) koirakot. Mentiin rinkiin ja istutettiin koirat siihen niin, että kaikkien koirien naamat oli keskelle päin. Siinä sitten oli ihan istu-maahan käskyttelyä ja koiran paikallaoloa, kaukokäskyjä ja muita. Otettiinkohan kai kolme tällasta pätkää ja yhdesti niin, että koirat oli selkä toisiinsapäin. Pongo pysyi tosi hyvin, kuunteli hyvin vain mun käskyjä eikä häiriintynyt muista koirista. Ekaa kertaa pitkästä aikaa tuntui tällaisessa tilanteessa, että mä pystyin luottamaan mun koiraan, edes sen pari sekuntia kun uskalsin kääntää sille selän vaikka ringissä oli myös yksi ulkopuolinen uroskoira (ei vieressä, mutta silti). 

Sitten koirat laitettiin riviin ja tehtiin niin, että ensin koirat käskettiin yksitellen maahan (Pongo otti paljon muiden käskyistä häiriötä) ja sitten käskytettiin koirat toisessa harjoituksessa maahan ja sen jälkeen luokse. Pongo pysyi kaikki luoksetulotoistot ja tuli vasta mun pyynnöstä! Oli kyllä ihan huippuhyvä treeni meille, vaikkei kisoissa tuollaista ole tulossa aikoihin vastaan (paitsi kun tulee uudet säännöt) ja on hyvä, että koira keskittyisi vain mun käskyihin. Pikkuhiljaa! Sen jälkeen vapaata kentällä kaikki yhdessä treenailua, jossa sitten vähän meni hermo kun Pongo ei oikein jaksanut keskittyä. Vaadin siltä muutamia hyviä pätkiä ja harmikseni jouduin jopa vähän huulta purren tekemään töitä, toisaalta koiralla oli jo rankkaa reeniä takana, mutta hyvin se silti kesti tehdä töitä. 


Fiilikset valkan jälkeen oli kyllä mulla hyvät. Saatiin kotiläksyjä seuraavaksi kuukaudeksi ja koin valmennuksen hyödylliseksi. Yhteisharkka jäi erityisesti mieleen ja se oli tosi hyvä meille, näitä pitäisi tehdä enemmän ja mielellään myös vieraiden koirakoidenkin kanssa. Toki nyt oli helppo rentoutua niiden EVL-koirakoiden keskellä, mutta siitä se lähtee. Muita seuraamalla opin myös hyviä niksejä oman seuruun tiivistykseen (omaa aikaa ei tarvinnut tuhrata tähän) sekä sitten oli kiva nähdä taitavia koirakoita, että miten ne EVL-jutut tehdään ja mistä tulee sanomista ja miksi ja mikä meni hyvin.

Oililla olisi seuraava Haukkuvaaran valkka maaliskuun lopussa ja toivottavasti päästäisiin myös silloin osallistumaan. Mietin ensin, että onkohan tässä meille sopiva kouluttaja, mutta tykästyin Oiliin ja hänen tekniikoihin opettaa asioita. Itsellä kun ei tosiaan ollut hajuakaan kuka hän on ja että hupsistaheijjaa siinä onkin maajoukkoekoutsi, noh mennään sekoilemaan sinne silmän alle. Täydet pisteet Haukkuvaaralle ja Pop Dogille kun järkkäävät hyville kouluttajille valmennuksia. 

6 kommenttia:

 1. Ihana Pongo :D "En varmaan päästä irti kapulasta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kympin oppilas tunnollisena. Sitä saa mitä vahvistaa :D :D

   Poista
 2. Meillä sama "ongelma" että kapula on niin ihana ettei oikein tiedä ottaako patukan vai kapulan, yleensä ottaa patukan nopeasti suuhun ja nappaa kapulan uudelleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep. :D Mä kun oon vielä opettanut ton tuomaan mulle kaikki lelut käteen kun en jaksa kumarrella niitä mistään niin tunkee kapulaa syliin ja naamalle kun hullu. Rasittavaa kun haluaisi treenata tuota vauhdikasta tuomista.. ehkä se sieltä tulee kun oppii mikä siinä on ideana :) Tossa videollahan Pongo mm yritti ottaa patukan JA kapulan yhtäaikaa suuhun :D

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä koulutukselta.:) Mäkin olen muutaman kerran ollut eri maajoukkuelaisten koulutuksissa ja kyllä niillä vaan tuntuu olevan paljon taitoa kouluttaa.:) Elsallaki vois olla vaikea irroittaa kapulasta, kun sitä pitoa on vahvistettu niin paljon. Uskaltaiskohan kokeilla.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä niillä on taitoa ja tykkäsin Oilista muutenkin ja hänen positiivisesta tavasta kouluttaa.

   Musta toi oli ihan hyvä, pitoa sitten treenataan erikseen ja vauhtipalautusta erikseen, en ollut itse sitä niinkään edes tajunnut ajatella. Toisaalta mä nyt vasta tän "harjoituskappaleeni" eli ekan koiran kanssa vähän testailen lajeja ja mikä niistä kaikista parhaimmailta tuntuu, sen mukaan siis myös treeni- ja sääntöjenopiskelumotivaatio ;)

   Poista