keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Treenejä treenejä

Uusi viikko jälleen ja sehän alkoi tuttuun tapaan maanantai-illan agilityvalmennuksella. Tälläkertaa rata oli peilikuva parin viikon takaisesta harjoituksesta, joten sinäänsä se oli aika helppo sisäistää ja oppia. Päästiin yllättävänkin pitkälle Pongon kanssa, nimittäin koko 29 esteen rata ihan loppuun asti meidän treeniajalla. Ekalla puoliskolla rimat oli 50cm ja toisella 30-35cm.


Päänvaivaa tuotti 11-13 väli, jossa piti ottaa koira 11 esteellä päällejuoksuna, siitä sitten tehdä joku flippivalssi(?) systeemi, eli koira lähetettiin aika kaukaa oikealla kädellä ja käännettiin selkä/kylki sinnepäin ja koira hyppää 12 esteen ja sitten sokkari ja taas mennään. Tuo oli vaikea kohta, Pongo lähti lukemaan 12 hyppyä viskinä ja kiersi väärää kautta, joten kulutettiin aikaa sitten siinä palkkaamalla sitä oikeaan suuntaan lähtemisestä. Muuten ongelmapaikkoja oli ehkä 6-7 siirtymä, jossa lukitus 16 putkeen piti taas purkaa jo ennen pituusestettä ja se oli vaikeaa. Pongo juoksi ihan sikalujaa ja mä vain siellä yritin epätoivoisesti saada sitä kääntymään. Aika laajoilla kaarilla se meni tota väliä, mutta olipahan kerrankin vauhtia! 

Kepit sujui molempiin suuntiin oikein kivasti, ei keppivirheitä laisinkaan, vauhtia olisi niissä toki voinut olla enemmän. Lopussa kun koira laitettiin 27 putkeen ja otettiin 28 putkesta niin siinä mun piti muistaa liike, "hae vaikka se koira sieltä putkesta, turhaan seisot paikallas" kun seisoin paikallani ja urpona sanoin 'kepit' niin tottakai se lähti pujottelemaan jostain ihan mistä sattuu. Kun hain sitä lähempää ja sanoin Pongopongo ja ohjasin huolellisesti alun niin sujuipahan ne kepitkin. Muuten kaikki meni aikalailla jopa hyvin, päästiin rallattelemaan ja oli hauskaa. Erityisesti pitää mainita, että ne hiton niistot onnistui kerrankin!!!! Mulla ja Pongolla niistot on aina vaikeita, mutta ehkä se viime keskiviikko avasi mun silmiä ja uskalsin juosta siitä alta pois, enkä jäädä varmistelemaan ja sillä varmistelulla itseasiassa pilaamaan sitä suoritusta. Jes!

No miten agilitytreeni voi onnistua noin hyvin? No sillä, että hukkaa vanhempien auton webaston avaimen... Tulin koiran kanssa hallista, näppäsin sen webaston "on" asentoon, käväisin autolla ja penkassa koiran kanssa 5min ja huomasin avaimen kadonneen. Kyseessä siis webaston pieni kauko-ohjain/avain, hinta sellainen 350-400€.. Sitä etsin treenien jälkeen 1,5h siitä pihasta, autosta, mun vaatteista, Pongon takin alta ja ties mistä. Mulla oli jopa Julia ja Evie auttamassa (kiitos!) mutta ei vain löytynyt. Sen puolentoista tunnin jälkeen rohkenin soittaa porukoille, että hukkasin avaimen ja pelkäsin kauheesti että ne suuttuu. Hain äitin etsimään sitä avainta vielä mun kanssa ja ei, ei löytynyt millään vaikka joku tunti raivattiin pihaa. No seuraavana päivänä alettiin lapioimaan ja haravoimaan sitä penkkaa niin kesti viisi minuuttia ja se webaston avain löytyi. Vieläpä täysin voimissaan ja toimintakuntoisena!! Mietin jo ties mitä esine-etsintäkoiria ja muita apuun. Onneksi se löytyi, ei ollut tosiaankaan mukava hukata tollasta, kun olisin ihan hyvin voinut mennä omallakin autolla treeneihin. Se vaan on talvisin hankalampi pitkien treenien ajan kun se ei pysy lämpöisenä.

Tiistaina sitten etsintöjen jälkeen tein oikein onnellisen fiiliksen rallytreenin pelkkien avoimen luokan kylttien kera. Yllättävän kivasti onnistui myös ne, missä vierellä koira tulee ensin "istu", sitten "seiso" ja lopuksi "maahan". Seisomiseen joutuu käyttämään aika suurta käsiapua oikealla kädellä, mutta istu ja maahan käskyt ovat helppoja. Päänvaivaa mulle aiheuttaa oikeastaan ainoastaan kyltti "istu", "koira eteen" etc, koska Pongon on aika hankala kääntyä vierestä istumasta suoraan eteen ilman apuaskelta, kun se on niin iso ja pitkä ja jäykkä ja laiska takapään kanssa. Koitin huvikseni tokohyppyä seuruuttaen (avoimessa kun on se hyppy radalla) ja ihme ja kumma, koira ei lähtenyt lapasesta. Epäilin kyllä, että niin olisi voinut tapahtua. Rallytreenin päätteeksi otettiin vielä muutamat kepit kun äiti oli mukana palkkaamassa -oli muuten meinaan aika lujaa pujottelua ja täysin virheittä!- ja sitten ihan pari kertaa A-este hurvitteluksi. Oli ihan hauskaa.


Keskiviikkona käytiin sitten pikaisella rallytreenillä, pujottelua, eteentuloja ja sivulletuloja sekä erityisesti harjoiteltiin tiukempia 360 ja 270 asteen käännöksiä. Ne on vaikeita, mutta kun sai koiran tsempattua se jaksoi käyttää takapäätään aika hyvinkin välillä! Selkeästi Oulussa kun tein paljon sivulletuloharkkaa ja yhden askeleen rintamasuunnan vaihdoksia takapään käyttö alkoi löytyä. Vielähän tästä on aika pitkä matka kunnollisiin käännöksiin, mutta työn alla ollaan... Tämän keskiviikon treeni oli kyllä aika laiska, oma fiilis olisi voinut olla parempi, mutta koira tsemppasi ihan hyvin. 

Me saatiin paikka ensi lauantaille rallytokokisoihin Seinäjoelle, eli kohti tuttua Lakeuden koiraurheiluhallia. Siellä startataan alokasluokassa toivottavasti viimeisen kerran, tuomarina on Tytti Lintenhofer, mulle täysin tuntematon tuomari ja ei mitään mielikuvaa hänestä. Toivottavasti rata on reilu alokasluokan koirakoille ja kyltit olisi vähän kauempana toisistaan, koska viime viikonlopun kisoissa kyltit oli sijoiteltu mun mielestä tosi ahtaasti ja piti aika kiireellä saada koira tehtävästä toiseen asennoitettua. Myös kehä oli pieni, mutta ensi viikonloppuna tietääkseni siellä on pelkät rallykisat, joten voi olla että kehä on isompi. Toivottavasti ainakin.

Huomenna käydään tekemässä viimeistelyharkka ja viimeinen silaus ennen kisoja, perjantaina tutusti lepäillään ja lauantaina nokka kohti Seinäjokea. Odottelen vielä kuumeisesti kasvattajalle peruutuspaikkaa kilpailuihin, olisi kivempi lähteä kahdestaan kun yksin kisoihin. Mutta sen näkeepi sitten! 

2 kommenttia:

 1. Me oltais päästy tuonne ens lauantain Sjoen kisoihin kans, mutta luovutettiin paikka kuitenkin eteenpäin. Ei nyt kuitenkaan viitsinyt ihan viikossa avoa kursia kasaan ja mennä kokeilemaan onneaan :D

  Tytti oli meiän toisissa kisoissa tuomarina ja oli ihan mukava. Rata oli aika suoraviivainen ja ainakin Kannuksessa kylttien välillä oli hyvinkin tilaa. En tiedä onko tuo kylttien välitys tila vai tuomarikysymys eli tykkääkö jotkut tuomarit tehdä radan pienemmillä kylttiväleillä. Arvosteli mun mielestä tooooosi lepsusti eli jos ette suuremmin töpeksi niin helposti haette sieltä sen rtk1 tuloksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo. Tuleehan noita kisoja. :) Tuomarina vaikuttaa ihan mukavalle, ei ainekaan paineita turhasta nipotuksesta sitten. Musta näissä Laton rallikisoissa nimittäin oli aika hankalasti ne kyltit ja rata eteni suoraviivaisesti kyllä, mutta jotenkin se vaan tuntui hirveän täyteen ahdetulta ja ison koiran kanssa aika vaikealta. :D

   Poista