tiistai 27. tammikuuta 2015

Sileäkarvainen collie pakkasella

Parin päivän kovat pakkaset sai mulle hyvän postausidean pintaan: sileäkarvainen collie pakkasella! Ajattelin kertoa teille vähän siitä, miten me Pongon kanssa toimitaan kun pakkasta on vähän reilummin ja missä vaiheessa me käytetään takkeja tai vastaavaa. Toki koirien (ja ihmisten) kylmänkestävyydessä on eroa, mutta lyhytkarvaisen koiran omistajana pakkaskelit vaativat välillä tiettyä pohtimista. Toki pukemisasiat ovat maalaisjärkeä sekä myös totuttamiskysymys, mutta tässä hieman kertomusta mun tavoista pukea nahkacollieta talvella.

Nahkacolliella on pohjavilla, joka lämmittää sekä eristää, joten se kestää ihan hyvin pikkupakkasia. Alle kymmenen asteen pakkasilla yleensä on harvinaista, että edes pissalenkeille puen koiralle takkia. Asumme kuitenkin Keski-Suomessa, jossa tuuleminen ei ole niin kovaa, että sen takia pakkanen tuntuisi kovemmalta mitä mittari todellisuudessa näyttää. Kun mittari on 15-20 astetta, pissalenkeille yleensä Pongo saa päällensä perus toppamanttelin, kun pissalenkeillä meno on vähän hitaampaa, kevyttä hölköttelyä ravissa ja merkkailua. Viidentoista asteen tietämissä en välttämättä laita toppamanttelia jos ollaan menossa koirakaverien kanssa juoksemaan tai on tiedossa lenkki, jossa liikutaan kokoajan ja koira pysyy lämpöisenä ilman takkiakin. Kun mennään kahteenkymmeneen tai yli, siinä vaiheessa saa Pongo toppatakin myös kaverilenkeille mukaan ja jos lähennellään kolmeakymmentä niin toppatakin lisäksi joskus myös villapaidan. Toki ihan järjen mukaan puen koiraa ja yleensä mun mielipide on se, että mielummin liian kuuma kuin kylmä ja kesken lenkin voi aina ottaa takin pois. (Näin tosin ei varmaan ole koskaan käynyt). 

Pongo nostelee harvemmin tassuja pakkasilla ja yleensä silloin liikutaan jo reippaasti yli 20 pakkasasteen, lähempänä kolmeakymmentä. Se kestää tassuista hyvin kylmää, joten en ole kokenut sille tarpeelliseksi ostaa tassunsuojia, mutta jotkut rotukolleegat voivat niitä vähän pienemmilläkin pakkasilla tarvita. Tassusuojat on kylläkin tilauksessa (collieiden kimppatilauksessa sai niin halvalla), koska kyllä ne kolmenkymmenen asteen pakkasilla varmasti olisi ihan mukavat koiran jaloissa jo pissalenkeilläkin. Pongo on musta ihan hyvin pakkasta kestävä nahkacollie ja harvemmin se vaikuttaa edes palelevan. Jos tiedossa on seisoskelua tai esim pihatöissä mukana oloa (eli koira saattaa seisoskella vieressä) niin silloin jo pikkupakkasilla mielummin takki niskaan, kun turhaan antaa toisen palella. Tärkeintä on pitää liikettä yllä, niin koira pysyy lämpöisenä myös pakkasella! Yleensä meidän lenkeillä se olen minä, ketä alkaa ensimmäisenä palelemaan..


Treeneissä koiran pukeminen onkin sitten vähän monimutkaisempi juttu. Vaikka meillä onkin lämmin halli missä treenaamme, pidän koiran aina kaikista mieluiten autossa kaiken ylimääräisen ajan. Usein kun ollaan kasvattajan kanssa treenaamassa, saan Pongon hänen autoonsa missä on lämmitys pakkasella. Joskus jos Pongon pitää olla autossa treenipäivinä, puen koiraa huolellisesti. Jo nollakelillä mielummin laitan Pongolle takin, vähintään verkko-BOT loimen tai toppamanttelin, riippuen kuinka kauan oletan sen joutuvan olemaan autossa itsekseen. Yleensä aina kun käyn hakemassa koiran sisälle, koitan kädellä loimen alta koiran lämpötilaa. Vielä kertaakaan se ei ole ollut kylmä - mutta ei myöskään tukalan kuuman oloinen. 

Todella kylmillä keleillä jos koira joutuu odottamaan autossa, minulla on sille toppa back on track loimi, joka siis heijastaa lämpöä. Se pitää koiran hyvin lämpöisenä. Sen lisäksi olen käärinyt Pongoa vilttiin (kyllä, se yleensä pysyy aika hyvin päällä). Myös alusta on tärkeä ja olenkin ostanut Pongolle lämpimän alustan, jossa sen on mukava makoilla. Kesäkeleillä tuo alunen on liian kuuma, mutta talvioloihin tuo pehmeä ja lämpöinen alusta on juuri hyvä. Mulla on autossa aina joku alusta, kesällä joku kevyt alusta ei kuitenkaan varmasti ole niin kuuma kuin muovinen musta alunen ja talvella tottakai lämmittää hyvin.Meillä on käytössä muutamia erilaisia loimia. Kotioloissa käytössä on eniten oikeastaan Hurtan sininen toppamantteli, joka on ihan hyvä perusmantteli kotikäyttöön. Siinä koiran on helppo pissiä ja kakkia, mutta se kuitenkin lämmittää koiraa mukavasti. Sen lisäksi mulla on Pongolle kaksi Back on trackin loimea, verkko- sekä toppaloimi. En enää ehkä osaisi olla ilman molempia malleja, koska plussakeleillä tuo verkkoloimi on tosi kätevä ja talvella taas toppabotti helpottaa pukemisurakkaa. Tuo verkkoloimihan tulevaisuutta ajatellen on sopivan paksuinen pitää myös mahdollisesti sisällä, jos joskus jumiutumisen takia olisi pidettävä koiralla esim. öisin tms loimea pidempiaikaisesti. Nyt onneksi siihen ei ole tarvetta ja käytän BOTin loimia ainoastaan ennaltaehkäisevästi. Pongolle on ostettu loimien lisäksi myös villapaita, joka on hyvä lisä kunnon pakkasilla manttelin kanssa.


Back on track -verkkoloimiMinkälaisia koiria teillä on ja miten niitä puetaan (tai ollaan pukematta) talvipakkasilla?

7 kommenttia:

 1. Meillä on kaksi pitkäkarvaista sekarotuista koiraa, joille ei tarvitse mitään pukea..Mutta olen silti ostanut kummallekkin talveksi takit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mutta onhan se pukeminenkin ihan hauskaa. Kiva kun saa valita jotain takkeja ja värejä ja muuta. :D

   Poista
 2. Lola saa hihnalenkeille takin jo -10 asteen pakkasessa, kiitos merituulen :D Kaverilenkeille en takita ollenkaan, ettei takki hajoa. Autossa lenkin jälkeen saa sitten takin päälleen. Autohengailua varten ostin Lolalle toppabotin koiratuttavalta, se on kokoa 63 eli aikamoinen teltta tolle pikkusilakalle :D Mut autokäytössä välttää hyvin ja sain sen aika halvalla. Lenkkitakkina meillä on Hurtan Summit parka ja sisäkäytössä verkkobot. Tossutkin löytyy, kohta kahdet, kiitos kimppatilauksen :) Ne ohuet tossut on varmaan hyvät niille keleille kun lumenpinta on kova ja aiheuttaa tassuihin haavoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä leikit ei oo onneks niin rajuja, että takit menis rikki, pelottaa vaan jos koirat jää toisiinsa vahingossa hampaista kiinni ja suuttuu siinä toisilleen. Siks panta ei oo koskaan leikkiessä päässä, takki ainoastaan jos on kylmä. Toi botti on varmaan hyvä jos on vaan autossa, mun botit Pongolle makso jotain 80-85€/kpl joten jos vaan autossa pitää niin sehän on vaan parempi mitä isommin koiraa peittää. :) Pongolla on varmaan koko 65 ja se on sille aika sopiva, vaikka noissa boteissa on kyllä aika huono malli. Pongolle just äskein maksoin ne tossut, sillä on ollut nyt tassussa haava ja teitäkin suolataan ja muuta, niin onhan ne hyvät olla. Tai jos tulee tassu kipeeksi tai haava niin hyvä pitää tossua ettei koira nuole :)

   Poista
 3. Meillä jo kun menee miinuksen puolelle puen Kepeätaivaleelta ostetun lämpömanttelin, lämmittää muttei ole tiellä. Kylmemmillä sitten pomppa ja treeneissä verkko botti. Ei tuo sinäällään herkästi palele, ellei seisota.
  Tossuja ei oo tarvittu mutta nekin on varalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kanssa sama, ehkä tärkeintä on se että koira liikkuu kokoajan niin ei ala palelemaan :)

   Poista
 4. Pongon veli Tulppa palelee aika herkästi, mutta se myös repii kaikki takkinsa jos ei koko ajan vahdi. Raivostuttavaa.

  VastaaPoista