tiistai 14. lokakuuta 2014

Rauno Virran agivalkka!

Skipattiin eilen agilityvalmennus ja tänäaamuna meillä oli sitten vierailevan tähden Rauno Virran agilityvalmennus! Itselleni Rauno oli ihan uusi tuttavuus, mutta pidin hänestä kyllä paljon. Kuvailisin häntä pitkäpinnaiseksi, rauhalliseksi ja mukavaksi ja kun itse tekemisen keskellä meinasin tuskastua, hän pysyi tyynenä. Kun epäonnistui pidin hänen tsemppaamisestaan. Ja toki vinkit oli hyviä ja antoi kuvaa, miten voin ohjata eritavalla. Nyt kun on tullut käytyä vain Julian agilityvalkoissa tulee väkisinkin otettua käyttöön tietynlaisia ohjauskuvioita tai tietynlaista ohjaamista, mitä Julia opettaa. Ja toki hyvällä tämän sanon. Välillä on meidän kaikkien hyvä treenata eri valkkujenkin valkoissa, että saa perspektiiviä ja uusia 'ahaa!' elämyksiä. Mikäli Rauno tulee uudelleen Haukkikseen, menen ehdottomasti! Pidin kyllä.


Tältä aamulta kuva :)Eli aloitettiin valkka esittäytymällä ja kertomalla lyhyesti koirasta. Sen jälkeen tutustuttiin itsenäisesti rataan, meitä ei siis neuvottu mitenkään, vaan päätettiin itse miten ohjattaisiin rata ja tehtiin kaikki nopea kierros, missä ei jääty harjoittelemaan, vaan esitettiin lähinnä vaan mitä mentiin nyt. Yritin rohkeasti tehdä mukaan vaikeampia ohjauskuvioita ja onnekseni takaakierto-niisto-sokkari onnistui! Saksalainen ja joku normaali takaakierto sitten ei, mutta ei mahda mitään. 

Kierroksen jälkeen sitten oli meidän oma vuoro, missä saatiin valita tietty pätkä mihin pureutua. Valitsin kepeiltä eteenpäin ja siinä olikin sitten junnaamista... En osaa lähettää koiraa eteenpäin. :D Huvittavia ihan helppoja asioita, joita en kummasti vaan osaa. 

Eteenlähetys 

 1. Käskytä estettä
 2. Spurtti kohti estettä
 3. Käsi vakaana rauhallisesti lähettämässä esteelle, eikä viuhdo edestakaisin
Seuraavana ongelmana oli se, ettei Pongo osannut takaakiertoa. Ja en osannut ohjata yms, mutta kuitenkin. Tähän nyt ei näennäisesti löydetty ratkaisua, ehkäpä syynä oli miljoonat epäonnistuneet takaakierrot esimerkiksi kisoissa. Takaakiertoa siis itsenäiseen harjoitteluun lokakuun ajaksi! Ehkä otetaan tästä meille teema itsenäisiin treeneihin? ;)

Jatkoimme sen jälkeen putken kautta 11-este, jonka jälkeen tarkka linjaus koiralle niin, että sen nenä osoittaa putken vasenta päätä ja tämä oli mahdollista kun ohjasi 11 esteen valssaten ja tarkasti katsoi, että kun koira on lähtemässä pituudelle, voi sille jo käskeä "putkiputkiputki" kun se on oikeassa linjassa. Toimi! 

Irtoaminen (putkeen)
 1. Varmista ajoissa, että koiran linja on oikea ja suunta kohti oikeaa putkea
 2. Spurtti (tässä tapauksessa) ennen pituusestettä -> koira irtoaa kauempaa

Siitä päästiin sitten jälleen jumittamaan seuraavaan ohjauskohtaan. Siinä putken ja hypyn kautta takaaviennille, missä houkutuksena putkenpää. Sain Pongon kuitenkin hyvin takaavientiin kun keskityin, ohjasin, käskytin ja olin tunkematta kroppaani koiran näkökentän eteen ja se kykeni näkemään esteen!

Takaavienti
 1. Elä peitä estettä kropalla
 2. Putkensuu houkuttelee, joten jätä sen takia hyvin tilaa, koira näkee siivekkeen ja käden -> tulee paremmin takaavientiin
 3. Kerro tehtävä ajoissa
 4. Ohjaa este
Jatkoimme sen jälkeen putken kautta pari suoraa hyppyä, sitten tuli 18-19 este jotka oli periaatteessa samassa linjassa, mutta päätin tehdä siihen vaikeimman ohjauskuvion eli tämä oli ilmeisesti viskileikkaus. Siinä sai pureutua mun ajoitusongelmaan, joka saatiin sitten loppujenlopuksi onnistumaan. Kyse oli siitä, että olin liian ajoissa esteellä ja vauhti loppui kesken. Oli kiva saada tää viskileikkaus onnistumaan, kun viime aksavalkassa kun tämä oli, en osannut ajoittaa tätä. Nyt kuitenkin se onnistui, sain koirakin kääntymään ja avaimena tähän oli se, että tein vähän pidempää kaarretta, etten lähe liian edelle.

Vaikka päivä oli pullollaan hyvää informaatiota ja uusia vinkkejä, silti kaikista tärkein (jopa ehkä yksinkertaisin?) vinkki oli silti tämä:

Älä huokaile ja turhaudu koiran kuullen, vaikka tarkoittaisitkin itseäsi, etkä koiraa. Koiran fiilis laskee ja on vaikeampi työskennellä yhdessä. Ulos hallista ja koiran näköpiiristä voivottelemaan ja yhdessä tehään hyvällä fiiliksellä!

Videolta laskettuna mun epätoivon huokaukset ja "voi hitto en osaa ohjata" "voi oon myöhässä" "oon huono" yms muita sanomisia oli noin viisituhatta. Todella mieltä avartavaa! Oon jo oppinut tunnistamaan tilanteet missä ottaa tunteisiin ja en pysty hillitsemään raivoa/herkistymistä ja niissä tilanteissa olen vienyt koiran pois ja sitten treenannut ohjauskuviota vaikka ilman koiraa. Nyt kuitenkin varmaan latistan sekä omaa että koiran mieltä tiedostamatta noilla "voi ei" "voi huokaus" pessimistisillä huokauksilla ja sanomisilla, en oo vaan tajunnut niitä! Radalla osaan kyllä tsempata, mutta väliajoilla selittelen kauheasti tai suoritus loppuu luonnollisesti yleensä johonkin epäonnistumiseen, jossa palkkaan ja sitten "voi hitto oon surkea". Ei nostata kyllä mun eikä koiran fiilistä! Pätee niin agilityyn, mutta myös tokoon, rally-tokoon, mihin tahansa yhteiseen tekemiseen. Täytyy alkaa kiinnittää huomiota, koska itse en edes huomaa tekeväni sitä noin montaa kertaa.

Loppuun kuitenkin vielä video valmennuksesta! Kaikki kommentit on mulla videoituna, mutta ajattelin ottaa ne pois, koska tiivistin ne tekstiin, joten nyt oikeastaan lähes pelkkää menoa videolla.Olemme myös treenanneet ahkerasti, mutten ole jaksanut postailla. Tokon suhteen on ollut hieman takapakkia ja vähän lauantain kisat aiheuttaa paineita. Jokatapauksessa tehdään lauantaina parhaamme, ehkä se ei yllä ykköstuloksiin, mutta haluan käydä kuitenkin ylittämässä mun korkean kisakynnyksen ja katsomassa senhetkisen tilanteen, miten pärjätään kisoissa ja miten kovasti mua jännittää. 

4 kommenttia:

 1. Heitän viisisenttiseni noista takaakierroista. Pongo liikkuu melko jäykän näköisesti (=ei muistuta sellaista sutjakkaa ja elastista silakkaa) ja on iso koira. Voi olla, että takaakierrot ovat yksinkertaisesti vaikeita suorittaa, jos niiden opettamiseen ei ole erityisemmin panostettu. Tuon tyyppiselle koiralle kokoaminen voi olla vaikeaa, jos siihen ei laita erikseen energiaa. Lisäksi niiden ohjaaminen on oma juttunsa ja musta näytti ainakin videon perusteella, että ohjaat aika paljon käsillä. Takaakierrossa auttaa huomattavasti myös jalkojen käyttö, kun koiraa tuupataan kohti oikeaa ponnistuspaikkaa siivekkeen taakse. Tuo oli muuten ajatus, joka auttoi mua itseäni takaakiertojen hahmottamisessa aika paljon, siis se ponnistuspaikkaan ohjaaminen, loppu tulee sitten vähän itsestään, jos koira osaa ja osaa myös koota ja hypätä. En muista, milloin viimeksi Pongo on tavannut esim. fyssarin, sekin nimittäin voisi auttaa, jos tuntuu siltä, että osaava koira ei osaa näin yksinkertaista asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me just eilen kasvattajan kanssa mietittiin, että onko Pongolle missään vaiheessa oikeesti opetettu takaakiertoja, koska kisoissa kanssa virheet on yleensä ollu tämmöisissä tilanteissa. Tai jos on opetettu, pitäiskö niitä vahvistaa.

   Pongoa varmaan taas "huolletaan" marraskuun alussa, kun pidetään vähän muutenkin luultavasti treenitaukoa :)

   Poista
  2. Mitä sen takaakiertojen kanssa on muuten tehty?

   Poista
  3. Ei me ainekaan pitkään aikaan olla harjoittelemalla harjoiteltu takaakiertoja (ainakaan tuollaisesta kulmasta). Eli täytynee ottaa ne treeniin piakkoin! Ehkä ollaan tehty niitä joskus viime vuoden puolella... En osaa oikein sanoa kun järjestelmällisempi treeni on alkanu vasta noin vuosi sitten joulukuussa.

   Tänään pääsen kuitenkin koittamaan agivalmennukseen lainakoiraa ja siinä on sama pätkä, joten pääsen näkemään enkö mä vaan oikeesti osaa ohjata koiraa siihen hypylle.

   Poista