lauantai 4. lokakuuta 2014

Etoelävän tokokurssi 4/9: Häiriötä monessa muodossa

Tiistaina tokoiltiin Haukkiksessa. Alkuun paikkamakuu, aikana taas jotain ja käytin nakkia koiran edessä. Pongo vinkui, mutta huomattavasti äänteli vähemmän. Halliin tullessa olin varmaan viitisen minuuttia sen kanssa rauhassa, mutta jostain se silti repäisee sellaista villiintymisenergiaa aina tohon paikkikseen. Pöh ja buu. Onneksi se kuitenkaan ei nouse, vaikka ääntelisikin. Paikkiksen jälkeen otettiin ympyrämuodossa taas yhteiskäskyttelyä, eli vuorotellen käskettiin koirat maahan ja sivulle, hyvää oman ohjaajan kuunteluharkkaa! Se sujui osittain hyvin ja osittain ei, pitää harjoitella sitä enemmän. Sitten vaan yhdessä taas seuruuteltiin ja treenattiin kehässä, mm. hyppyestettä ja Pongolle luoksetuloja. Luoksetulossa oli liian suuri häiriö kapulan heitto ja Pongo toi mulle aina kapulan, kun se lensi sen nenän edestä. Pitänee alkaa treenata noutoa enemmän? Loppuun taas paikkis, ilman nakkia ja Anna häiriköi kävelemällä ja juoksentelemalla lähellä paikkamakuilijoita Pokoa ja Kakea. Pongo pysyi hyvin ja oli hiljaa, mutta vaikutti ehkä vähän levottomalle, joten ennen käskyä kävin palkkaamassa ja vapauttamassa sen, että saatiin onnistunut lopetus paikkikselle. Jee!Keskiviikko ja torstai oli vapaapäiviä, eli ei tehty mitään treenijuttuja, lenkkeiltiin vaan. Perjantaina taas oli treenien vuoro ja Etoelävän tokokurssi iltasella. Aloitimme paikkiksella 2 min ja Pongon molemmilla puolilla oli jälleen koira. Laitoin sille nakin taas nenän eteen, mutta se ei oikeastaan välittänyt siitä. Kävin jossain vaiheessa palkkaamassa sen, en enää muista miksi, mutta oisko joku koira noussut tms ja halusin vahvistaa sen oikeaa käytöstä. Vinkunaa oli tosi vähän, eli Pongo paikkisteli ylihyvin. Olin supertyytyväinen!

Paikkamakuun jälkeen mentiin rinkiin ja ideana oli perusasennossa häiriöharkka. Eli Elli vuorotellen kävi häiriköimässä kaikkia koirakoita ja ideana oli se, että koiraa voisi palkata siitä, ettei se häiriinny tai siitä, kun se häiriöön reagoimisen jälkeen vaihtaa taas katsekontaktin ohjaajaan. Tämä oli meille vaikeaa ja Pongo otti paljon häiriötä, mutta saatiin myös hyviä pätkiä. Siitä siirryttiin sitten pareittain niin, että toinen koira on paikkamakuussa ja toinen tekee vieressä luoksetulon eli harjoiteltiin vaan siinä paikkiksessa vierestä lähtevän koiran sietämistä. Meillä oli parina Hilla-borcol, joka otti kovasti häiriötä Pongon luoksetuloista. Pongo tuli luoksetuloissa aina hyvin sivulle (hirveän kaaren kautta mutta kuitenkin) ja olin niihin tyytyväinen. Kun laitettiin Pongo paikkamakuuseen se pysyi kaksi ekaa kertaa hyvin, välissä kävin aina palkkaamassa ja kolmannella keitti yli ja se lähti kanssa. Kävin palauttamassa sen paikkikseen ja sitten vika kerta onnistui taas. Ihan hyvin Pongolta! Oon tyytyväinen vaikka yksi nousu tapahtuikin, sillä olihan tuo treeni aika vaikea.  

Muru tuli kylään perjantaina!
Sen jälkeen tehtiin noutoa ja sehän on meille ollut vaikea. Pongo kyllä tuo kapulan, mutta ei suostu istumaan se suussa. Tai ei suostunut nimittäin tuolla kun nostatin virettä ja hetsasin, niin kappas sehän suostui istumaan se suussa. Uhkarohkeasti heitin sille kapulan ja pyysin sen sivulle sen kanssa ja sehän tuli!! Ja piti kapulaa vielä suussa niin kauan, että sain sen siltä. Tätä ennen olin tehnyt vähän vain mulle tuomisharjoituksia sekä niin, että koiralla on kapula suussa ja käppäillään vaan kentällä. Sitten se yhtäkkiä suostui jopa tuomaan kapulankin. Hie-no-a!

Sen jälkeen luoksetulon stoppia, eli vietiin takapalkka, koira jätettiin sen takapalkan eteen ja kutsuttiin luo (ei luoksetulokäskyllä) ja sitten "paikka" pysäytys ja vapautus takapalkalle. Tein myös niin, että mentiin takapalkalta seuruussa ja käskytin sen "paikka" - eli ihan seisominen - ja kun se pysähtyi kävin palkkaamassa ja menin kauemmas ja pyysin sitä tulemaan luokse, pysäytin ja palkkasin takapalkalle. Eli moninaista paikan harjoittelua ja sehän toimi. Oli kiva saaha onnistuneitakin toistoja tohon paikka -käskyyn.

Loppuun vielä Riitta-Liisan ja Justuksen kanssa paikkis, ajasta ei mitään tietoa. Kävin kerran palkkaamassa kun meidän takaa kulki tiellä koira ja R-L sai siitä kunnon vahtiraivarit ja haukahti kovaa ja nousi (Elli oli siis sen vieressä siinä) ja Pongo pysyi paikallaan, joten kävin palkkaamassa. Sen jälkeen vielä vaadin hetken paikallaoloa ja vapautus. Kivat treenit ja paljon onnistumisia! :)


Tänään käytiin tosiaan kisaamassa ja iltasella vielä metsässä juoksemassa Murun ja Pongon kera, mukana oli myös Karon Kake ja hoidossa oleva Laki. Oli taas pieni sukukokous ja oltiin varmaan hupaisa näky neljän nahkiaisen kanssa! Maanantaina palataan agitreenien merkeissä ja ensiviikolla varmaan tokoillaan taas, nimittäin tokokoe lähenee ja ahdistus kovenee... Ehkä kohta alkaa olemaan paketti kasassa? Treenattu on ainakin ja lujasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti