perjantai 19. syyskuuta 2014

Etoelävän tokokurssi 2/9: Kaukoja, ruutua, takapalkkaa, irtoamista....

Tänään olikin Etoelävän tokokurssilla meillä paljon oikein uutta asiaa ja päästiin hyvin alustamaan monia eri liikkeitä! Sain paljon hyviä uusia neuvoja ja inspiraatiota lähteä treenimään myös AVO-luokan juttuja, oikein kiva treenikerta. Ensi kerralle huomioksi itselle ehkä jotain muuta palkkaherkuksi kun sydänpaloja, jotka hukkuivat illan pimetessä hiekan joukkoon... Eihän niitä löytänyt edes koira! Ensi kerralla tyydyn ehkä vaaleampiin herkkuihin, jotka on jopa mahdollista maasta bongata. Nyt kuitenkin tämmönen kokoelma päivän treenauksista!

Paikkamakuu: Kun tultiin kentälle, Pongo oli ihan mielettömän levoton.. Rivistössä Pongo oli kahden koiran välissä, perrouroksen sekä Katla-karjiksen välissä, aika paikkiksessa oli noin 1 minuutti ja Poko pysyi paikallansa hyvin. Luoksepäästävyydessä ei noussut, annoin "istu" käskyn ja palkkasin sitten hyvän suorituksen jälkeen. Vinkui hieman paikallaolossa ja kevyttä levottomuutta esiintyi. Koira oli kyllä ihan järjettömän kierroksilla kun otin sen autosta, vaatii selkeästi vähän pidemmän ajan rauhottua tilanteeseen. Ajan loputtua Pongon luokse mennessä ei noussut sivulle ilman lupaa, käskystä nousi ja palkkasin siitä heti edestä rauhallisesti. Hienoa! Yksi ongelma vähänniinkuin takanapäin.

Kaukot: Aloitettiin ihan alkeista ja Elli neuvoi koko ryhmälle seuraavan harjoituksen. Eli aloitettiin harkkaamaan takapalkkaa, eli itse tein niin, että otin koiran sivulle ja seuruutin sen kohtaan, missä oli takana targetti mihin tuli siis palkka. Koira perusasentoon sivulle ja jätin sen "istu" siirryin targetille ja laitoin pari herkkua "takana" ja sitten palasin koiran sivulle. Käskin "maa" ja siirryin ehkä noin metrin päähän ja runsaalla käsiavulla käskin ensin koiran "istu" (käsiohje oikealla kädellä, palkkaus vasurilla). Siitä kun totteli "vau" kehu suhteellisen hillitysti samanaikaisesti herkun kanssa ja siitä palasin takaisin paikalleni, kahdella kädellä käsiapu "maa" ja sitten palkkaus vasurilla. Palasin takaisin paikalleni ja sanoin "hyvävapaa" ja koira targetille. Ja koko rumba alusta! Tein myös niin, että kun olin sanonut "takana" saatoin vapauttaa siitä, samoten vaihtelin hieman, eli maks. tein kaksi liikettä ja sitten vapautus, joskus tein vain yhden. Halusin niin, ettei koira voi ennakoida. Tässä Ellin kolmen käskyn sääntö! Eli kaksi palkkausta kädestä, yksi takaa, ettei takapalkka vedä liikaa ja koira jaksaa myös tehdä. Toimi ainakin meidän kohdalla, kaukoja voisi alkaa treenata pikkuhiljaa näin.
Ruutu: Aloitettiin siis irtaantumistreeniä sekä ruudulla että hyppyesteellä, kerron ensin ruudusta. Eli siis ruudulle vietiin koiran kanssa yhdessä targetti (ruudun takaosaan) ja siihen suurieleisesti herkkuja. Sitten spurtti pois ruudusta pari metriä juosten, äkkikäännös ja käsky "ruutuuun!" ja koira hanatti täysiä targetille. Kun koira oli syönyt namit, lentää pallo täysiä ja näin koira vapautuu samalla ruudusta. Sujui tosi hyvin, koira oli hyvässä vireessä ja sujui muutenkin tosi kivasti. Eikun ruutunauhoja ostelemaan terveisin välineurheilija minä!

Hyppyeste: Samalla idealla kuin ruutu, tämä sujui tosi hyvin, kun ottaa huomioon meidän kevyet hyppyesteongelmat. Pongo on bongaillut tosi paljon maata aina sen jälkeen kun ollaan tehty välissä niitä treenejä, missä heitän sille nakin eli "hyppy" ja nakki lentää. Vaihtoehtoisesti treenit missä olen vaan käskenyt sen hypylle ja pysäyttänyt taakse, ovat sujuneet hyvin, jos nakkiheittoa ei olla treenattu. Nyt kuitenkin ideana oli taas viedä targetti kohtalaisen suurieleisesti, jättää sinne herkku tai pari ja sitten lähettää koira hypylle. Me ollaan tehty hyppyä jo kohtalaisen paljon, joten halusin viedä sen ihan kunnolla hypylle, "valmis" ja "hyppy". Pongo lähti erittäin hyvin eteenpäin ja taas pallo lensi kun koira oli syönyt herkut. Hyvä eteenpäinpyrkimys, ei kyttäillyt turhia maata ja sinne mahdollisesti lenteleviä nakkeja ja vauhti oli hyvä. Tässä ideana oli siis eteenpäinpyrkimyksen lisäksi se, että koira hakeutuu oikeaan kohtaan hyppyestettä, jo avoluokkaa silmälläpitäen. 

Tehtiin vielä koko porukka rivissä yhteisseuruu, tein hihnassa ja siihen kuului ihan pieni pätkä seuruuta ja pari käännöstä. Perusasennot oli taas perseestä, mutta muuten koiralla oli ihan hyvää tekemistä! Loppuun sitten Elli neuvoi noutoharkkaa, mutta päätin tehdä meille hyödyllisempää paikka -käskyn vahvistamista. Tein ihan yksinkertaisesti niin, että liikuskeltiin ja sanoin "paik" ja koira pysähtyi ja nakki lensi. Harmiksi naksutin jäi autoon, mutta treeni onnistui hyvin ja itse pyrin liikkumaan koko ajan ja olemaan turhia himmaamatta. Saatiin hyvin kertoja alle myös häiriössä.

Loppuun vielä paikkamakuu Justus-bernin, Katla-karjiksen sekä Bianca-kultsun kanssa. Aikana oli taas joku noin minuutti ja meille suoritettiin myös luoksepäästävyys. Pongo istui hyvin paikallaan luoksepäästävyydessä taas! Hienoa. Sitten alkoi paikkis, Pongo oli nyt siis Justuksen ja Katlan välissä. Itse olin nyt vähän kauempana mitä ekassa paikkiksessa. Häiriönä oli ohikulkijoita, ohimeneviä autoja sekä huomasin ehkä pimeyden vähän häiritsevän Pongoa. Se vinkui ihan ministi ja hieman kyttäili, mutta ei osoittanut musta kyllä mitään nousemisen merkkejä. Kun menin sen vierelle malttoi hyvin odottaa "sivu" käskyn ja sen jälkeen palkkasin sen taas runsaasti eteen. Paikkiksen suhteen sain neuvoin torua koiralle sopivalla tavalla vinkumisia tai ylimääräisiä ei-toivottuja asioita, täytynee keskustella tästä vielä kasviksen kanssa mitä hän on mieltä. Tuolla kun on ylimääräistä vinkunaa sekä ehkä kevyttä levottomuutta, en halua että se sillä lietsoo itsensä nousemaan pystyyn. Sain myös ohjeeksi ottaa helpoimmassa paikassa eli kotona ihan pitkiä paikkamakuita, ettei koiran "sisäinen kello" totu siihen yhteen minuuttiin, vaan kotona voisin makuuttaa sitä muutamia minuutteja ihan hyvin. Kellään lukijoilla mielipiteitä tuohon puuttumiseen koiran vinkuessa tms. paikkiksessa? Miten te olette puuttuneet vinkumiseen tai haisteluun tai ylimääräiseen pään heilutteluun/kyttäämisiin paikkiksessa?

Mukava kurssikerta jälleen ja tosi paljon uusia asioita ja kivoja treenattavia juttuja. :) 

4 kommenttia:

 1. D & C Dogsportilla on sitten aivan taivaallinen valikoima erivärisiä ruutunauhoja! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, täytyy varmaan käydä kuolaamassa. Mä just kyllä tilasin Pongolle netistä aktivointipelinkin, että saa nyt nähdä, onko tarpeellista ostaa ruutunauhoja :D mutta jotkut pinkit nauhat ois kyllä aika päheet.

   Poista
 2. Jalille sain vinkkiä haisteluun että harjoittelee ensin ihan yksikseen sitä että menee kauas koirasta ja aina kun koira tuijottaa/on siististi paikoillaan niin astuu iloisesti kehuen lähemmäs. Ajatus vissiin että koira alkais aktiivisemmin tuijottaa mitä omistaja puuhaa eikä keskittyis muuhun. Ja vaihtelevasti pidentää sitä aikaa minkä vaatii koiralta ennenkuin ottaa sen askeleen. Haisteluun sun muuhun ei puututa mutta kehut heti kun palauttaa kontaktin ja on hiljaa. Toimi meille sillon kun testattiin mutta en ole sen jälkeen testannut että toimisko myös häiriössä. Jalin haistelu on ihan vaan sitä tylsyyttä että sinäänsä jonkinlaisen yllätyselementin mukaan tuominen vois ollakin ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiitoksia vinkistä. Täytyykin kysellä oisko toi sittenkin meille parempi vaihtoehto.

   Poista