torstai 18. syyskuuta 2014

Aika paljon vaikka ja mitä tältä viikolta!

Sunnuntaina käytiin tokottelemassa Aholaidassa. Mukana oli Anne ja Santtu-nahka, Karo sekä Kake-nahka ja Eveliina Sisu-bordercollien kanssa. Ideana oli siis treenata paikkamakuuta sekä siinä sivussa toki muutakin. Oli mukavaa, kun oli taas mukana sekä kuvaus- että treeniapua ja vinkkejä. On kiva kun on saanut nyt uusia koiria mukaan treeneihin, niin tulee muitakin kun tuttuja koiria ja erityisesti muitakin kuin nahkoja.

Aloitettiin paikkamakuulla. Sisulle otettiin osittain piilopaikkis ja muut otti ihan normaalin aloluokan paikkamakuun. Järjestys oli Sisu-Santtu-Pongo-Kake, eli Pongo oli kuitenkin keskellä, mutta tuttujen koirien välissä. Kaikki koirat oli vieläpä uroksia (eikä Pongolta missään vaiheessa yhtään kyttäilyjä tai murinoita)! Jäin taas aika lähelle Pongoa, oltiin ehkä noin 1min 15sek ja Pongo oli koko ajan ihan hyvin. Hieman levottomuutta eli vinkumista, mutta koira pysyi paikallaan, enkä käynyt kertaakaan kai palkkaamassa. Yritin palkata rauhallisesti loppuun, mutta jouduin lähes heti viemään autolle kun muut jatkoivat vielä paikkamakuilua hetken.

Kaikki kuvat kuvannut taas Karo, kiitoksia!
Sitten oli meidän vuoro treenata. Halusin ensin Pongolle luoksepäästävyyksiä, sillä haluan sille paljon kokemuksia niistä erilaisten ihmisten kanssa. Nyt oli kaksi suhteellisen (Pongolle) tuntematonta ihmistä mukana, joten oli hyvä treenata. Aluksi Eveliina tuli tekemään luoksepäästävyyden, eka kerta sujui hyvin. Toisella kerralla Pongo nousi, viimeisellä kerralla se sitten pysyi taas paikallaan. Myös Anne teki pari luoksepäästävyyttä, hieman oli Pongolla levottomuutta. Vielä se vaatii sen "istu" käskyn kun ihminen on tulossa kohti.


Sen jälkeen seisomistreeniä. Tehtiin ihan vaan liikkeestä "paikka" käskyllä ja käsiavulla, eikä ottanut sujuakseen. Ehkä Aholaita oli treenipaikkana vaikeampi, ohikulkijoita oli paljon sekä uutta treeniseuraakin oli mukana, joten häiriö oli varmasti normaalia suurempi. Eli ei ihmekkään ettei sujunut ihan normaalilla tasolla. Tehtiin kuitenkin sitten helpotettuja versioita, eli tein suuremman lisäavun ja heitin nakin kun koira pysähtyi. Kävelin myös Pongon kanssa ja sanoin "paikka" ja Anne naksautti kun koira pysähtyi, sitten lensi multa koiralle nakki. Näin harjoiteltiin reagointia. Täytyy kotona varmaan harjoitella tuota paikka -käskyyn reagoimista enemmän ja katsoa käskyä muutenkin uudelleen. Se on vielä vaikea ja hieman epäselvä, mutta eiköhän se jossain vaiheessa koirallekkin ala selkiytyä, kun tarpeeksi harjoitellaan.


Tän harkkailun jälkeen koira meni autoon ja välissä treenasi muita koiria. Tauon jälkeen halusin vielä vähän sivulletulotreeniä, mihin sainkin oikein hyvää apua Annelta sekä Eveliinalta. Palkkaan koiraa epäselvästi ja huonosti, eli palkkailen eri kriteereillä. Lisäksi sivulletulo on hidas, joten koira tarvitsee vielä enemmän palkkaa (ja apua) ainakin nyt siihen. Otin ihan nakin käteen ja pienesti liikautin kädellä ulospäin ja Pongolta alkoi löytymään hienoja sivulletuloja! Anne taas naksutteli oikeanlaisista sivulletuloista. Itse kun on vähän vaikea nähdä, milloin koira on tarpeeksi suorassa ja siksi varmaan Pongollekkin se perusasennon paikka on epäselvä. Täytynee siis harjoitella näitäkin vielä lisää kotona ja treeneissä kunnon palkan kera.


Sivulletulojen jälkeen otettiin vielä loppuun paikkamakuu. Mukana oli Santtu ja Sisu, Pongo oli niiden välissä. Aluksi ajattelin ottaa 1 min - 1min 15 sek väliltä suunnilleen, mutta noin 45 sekunnin kohdalla, kun Anne kävi palkkaamassa Santun Pongo jostain syystä nousi. Se ei ollut ollut yhtään levoton, päinvastoin se vaikutti mukavan rauhalliselle. Musta se näytti vaan siltä, että koira ei tiennyt mitä sen olisi pitänyt tehdä, kun kaveria käytiin palkkaamassa mutta sitä ei. Kävin palauttamassa sen takaisin maahan ja odotin siihen asti, että sanottiin "2 minuuttia" ja sitten menin palkkaamaan koiraa siihen. Palkkasin maahan, sitten käskin sivulle ja palkkasin siitä, ja annoin vielä loput nakit sille vapautettuani sen. Hyvä, että tämä tuli jo näin aikaisin esille, että osaan jatkossa tarkkailla sitä. 

Treeneistä löytyi paljon uusia treenaamisen paikkoja ja paikoittaista epätoivoakin. Seisominen vaikutti ihan mahdottomalta, samoiten kun peruasennossakin jouduttiin palaamaan ihan alkuun. Sitten vielä toi paikkiksessa nouseminen ja luoksetulossa perseily, niin johan tässä on koko hienosti koottu pakka saatu taas sekaisin. Noh, ei muutakun treeniä vaan lisää!


Tiistaina mun piti treenata, mutta se sitten sattui nyt vaan jäämään treenaamatta. Käytiin kyllä koulun jälkeen juoksuttamassa koiria metsässä Karon kanssa, mutta lenkki nyt ei ollut mitenkään erityisen pitkä tai rankka, enemmänkin ehkä sellaista hubailua. Tulipahan Pongolle pidettyä treeneistä vapaapäivä ja mä suuntasin sitten iltasella käymään kasvattitädin sekä Karon Royal Caninin sekä Animagin järjestämällä Muriseeko massu? -luennolla, jossa kerrottiin koirien suolistovaivoista, mahasairauksia, oksentelun ja ripulin syistä sekä lyhyesti oli lopuksi myös infoa Royal Caninin erikoisruuista allergisille ja maha- tai suolistovaivaisille koirille ja kissoille. Luennoimassa oli Royal Caninin asiantuntijalääkäri Henna Söderholm sekä Animagin lääkäri Suvi Heinola.


Jokainen sai alennuslipukkeen RC:n ruuista Animagi ell-asemalle, kakkapussitelineen (kissanomistajille hiekkalapio), halutessaan sai ottaa esitteitä sekä paikalla oli myös piirakkaa sekä kahvia ja teetä. 
Itselläni ei ole mitenkään erityisesti allerginen, suolisto-ongelmista tai mahavaivoista kärsivä koira, mutta musta luento oli ihan yleishyödyllinen sekä sivistävä, sekä oppi uusia asioita koiran ruokinnasta. Jotkut ruokintaosion asiat - esim. molekyylien erityisen pienesti pilkkomisesta eli ilmeisesti hydralisointi(?) saadakseen niistä allergisoimattomia tms.. - meni kyllä ihan näin tavalliselle pulliaiselle aivan ohi miksi näin tapahtuu, mutta paljon hyödyllistäkin imeytyi päähän. Akuuttitilanteen hoidosta joko oksentelun tai ripulin osalta oppi myös miten pitää mahdollisesti toimia ja Animagin eläinlääkäri kertoi meille myös muutamia potilastarinoita (mm. ummetustapaus, akuutti haimatulehdustapaus sekä alkueläin tapaus). 

Kaikenkaikkiaan oikein antoisa parituntinen, jonka jälkeen sai vielä kysellä asiantuntijoilta. Oli mukavaa, että vaikka tilaisuus oli myös Royal Caninin järjestämä, ei siellä mitenkään ihmeemmin aivopesty ostamaan Royal Caninin tuotteita, vaan lähinnä lopuksi käytiin muutama esimerkki erityisruokavalioihin (esim. eliminaatiodietti, allergiat, suolistosairaudet) soveltuvista ruuista (esim. Anallergenic, Hypoallergenic). Tavan RC ruuista ei puhuttu mitään. Vielä on nettisivujen mukaan pari kaupunkia, joissa luento järkätään, suosittelen käymään mikäli Muriseeko massu? -luento koirille sekä kissoille kiinnostaa. Karo kirjoitti asiasta hyvät muistiinpanot blogiinsa, jotkut fiksut osaa varustautua vihkon ja kynän kera. 


Keskiviikkona päästiin sitten itse asiaan eli treenaamaan. Halusin ottaa Pongolle agilityssä helpon eteenpäinmenotehtävän, eli mentiin vain radanpätkä täysillä eteenpäin ja loppuun kepit. Mielestäni aivan hyvää menoa ja nyt vain pitää vaativimmillakin pätkillä itse vain juosta kunnolla, että saadaan sitä vauhtia radalle. Se nyt olisi tällä hetkellä ohjaustekniikoiden oppimisen rinnalla tärkeimpiä juttuja. Tuossa radalla Anne oli palkkaamassa keppien jälkeen, kun aattelin hänen osaavan heittää oikeassa kohdassa paremmin lelun ja ettei koira ala tuijottamaan kepeillä kun kaivelen lelua taskusta etc. Ja Karo toimi taas kuvaustehtävissä!Parin vastaavan treenin jälkeen sitten vein koiran tauolle, josta palattiin yhteistokon merkeissä. Anne oli Santun kanssa jo kerennyt lähteä, mutta otettiin paikkamakuu Karo-Kaken ja Anna-Murun kanssa. Paikkis meni ihan hyvin, olin aika lähellä taas ja aika oli noin minuutin. Häiriönä oli siis aika paljon ihmisiä, kun kello lähenteli klo 17 eli kursseja oli alkamassa. Haukkumista tai koirien ääniä ei kuulunut, mutta ihmisiä oli paljon katselemassa.Sen jälkeen Muru jäi meidän kanssa häiriöseuruutreeniin eli seuruuteltiin koiria siinä kehässä, Karo vähän toimi häiriönä mm. heitteli kapulaa tai kalisutteli ketjupantaa, lisäksi pyysin hänen huudella käskyjä ja Pongo ei ottanut niitä kuuleviin korviinsa! Hyvä juttu, koska joskus paikkisrivissä se saattaa ottaa muiden käskyjä ja mennä niistä esim. maahan. Tämän treenin jälkeen meille riittikin ja kävästiin porukalla sitten 40 minuutin lenkillä Haukkuvaaran maastoissa. Ei voi kun kiitellä, miten kivat lenkkeilypolut Haukkikseltakin lähtee ihan siitä vierestä.


Torstaina jälleen treenaamassa, tälläkertaa mukana oli Anna sekä Karo. Karolle iso kiitos kaikista videoista! Pongolle halusin tehdä kaksi pätkää ja mm. kaksi kertaa paikkamakuun molempien treenien alkuun. Nyt kun on mahdollisuus tehdä helpossa häiriössä helppojen treenikamujen kera, on myös parempi koittaa vaikeuttamista. Paikkamakuu oli taas jotain minuutin luokkaa, Pongo oli keskellä ja koira pysyi siinä hyvin. Hieman Pongo kyttäsi Karon nakkitouhuilua, mutta olin tyytyväinen koiraan ja sen käytökseen, vaikka se nyt hieman haisteleekin tai liikuttelee päätä. Oikein hyvää edistystä kuitenkin! Tossa lopussa ennen kiitoksia taas tuli vähän ylimääräisten liikkeiden tarjoilua, mutta uskoisin, että se loppuu kun tehdään ahkerasti "riviharjoittelua" (näkyt kohta seuraavassa pätkässä). Paikkiksen jälkeen otettiin tosiaan ns. riviharjoitus, en tiedä virallista nimitystä, mutta EVL:ssä kun koirat käsketään yksitellen maahan ja yksitellen sivulle(?korjatkaa jos olen väärässä) niin treenattiin sitä. Varmasti edesauttaa meillä sitä, ettei Pongo kuuntele muiden käskytystä ja myös sitä, että se kuuntelee tarkasti mun käskytystä. En viitsinyt kamalasti nyt puuttua nolon vinoihin maahanmenoihin ja sivulletuloihin, ne kuuluvat omaan treenijuttuunsa sitten myöhemmin.Pongolla alkokin sen jälkeen ensimmäinen oma treenipätkänsä. Ideana oli mulla siis ekana "palkattomuusharjoitus" eli siis Anna kertoi mulle pätkän, minkä teen ilman välissä palkkailua kisanomaisesti ja sitten välissä iso kiitos ja sitten toiset. Aloitettiin ensin sillä, että laitoin koiran seisomaan ("paikka") ja lähdin itse kauemmas, eli siis en aloittanut kisanomaisesti liikettä, vaan se alkoi vasta siitä, kun pistin koiran seisomaan paikalleen. Kävelin kyllä sikahitaasti kauas, nyt videolta katsottuna toihan näyttää ihan typerältä. Anna liikkuroi mulle sopivan etäisyyden "matka riittää" ja palasin koiran sivulle. Pongo ei liikahtanutkaan!!! Koska normaalisti se väistää. Mielettömän hienoa. Siitä hypylle, joka sujui muuten ok, paitsi hyppyesteelle jouduin sanomaan "hyppy" käskyn kahdesti. Kuitenkin kuulemma hienoa tekemistä ja näiden kahden jälkeen siis palkkasin koiran.


Seuraavana pätkänä oli siis seuruukaavio ja seuruukaaviosta siirtyminen liikkeestä maahanmenoon ja nämähän meillä on tai pitäisi olla kaksi parasta liikettä. Seuruut oli tänään löysiä, liian huonoja meidän seuraamisiksi ja varmaan kaikki perusasennot oli vinoja. Kuitenkin koiran ilme oli kokoajan hyvä, se tuijotti mua kokoajan ja tekemisen motivaatio oli ihan kymppi. Seuruuseen pitää keksiä ehkä lisäjippoja, yllättävyyttä, ei aina kisanomaisuutta, Anne neuvoi mulle sunnuntain tokoissa hyvää harkkaa. Eli kesken seuruun pyydän jotain outoa (esim. lempitemppu kotona) ja sitten palkkaus, eli tätä voisin koittaa, että saisin koiran vieläkin enemmän hereille. Suoraan meno on ihan jees, mutta noi käännökset on ihan laiskoja kun eräs ei viitsi oikein käyttää takapäätä. Ehkä pitäisi tehdä takapääharjoituksia? Ja namittaa perusasennoissa myös vaikka kisanomaisissa seuruutreeneissä? Ja tärkein note to self mene aina hallin/sivun suuntaisesti - eläkä vinottain - ellei erikseen pyydetä. Tämä pitää kyllä kisoja varten oikeasti muistaa!Tehtiin näiden pätkien jälkeen noutokapulan motivaatioharkkaa, eli naksuttelin vaan kapulan huomioimisesta ja esim. siihen koskemisesta. Selkeästi nyt oli vähän väsymystä ilmassa ja Pongo ei oikein enää meinannut jaksaa, joten lopetettiin aika lyhyeen tämä harjoitus. Pääasiana kuitenkin treenata kapulaa ja nyt meillä oli ekaa kertaa vielä meidän uusi Berran ohjatunnoudon kapula, jota on vähän helpompi nostaa maasta, mitä sitä meidän toista painavaa isoa kapulaa.

Sitten koira autoon lepäämään, aika paljon tuli nyt jo treenattua. Päätin silti ottaa vielä viimeisen pätkän tauon jälkeen, eli paikka käskyyn reagoimista sekä sivulletuloja. Ihan ekana aloitettiin paikkamakuulla, eli Muru ja Pongo paikkisteli kahdestaan noin 1min 30sek. Karo liikkuroi. Pongo oli koko ajan oikein hyvin (oltiin eri sivulla mitä viimeksi) ja ei vinkunut, vaikka olin kaukana ja oli oikein kivasti koko ajan. Kerran hinasti itseään/vaihtoi asentoa ihan millin eteenpäin, mutta pysyi hyvin siinä. Kyllä mulla sydän hyppäs kurkkuun, että noniin nyt se nousee ja liike menee pilalle.. :D Mutta oikein hyvää menoa, olen tyytyväinen!

Aloitettiin paikka käskyyn reagoinnilla, eli kävelin vain ympäri ämpäri ja välillä sanoin "paikka", välitön kehu "vau" ja sitten nakin heitto koiralle. Näitä kertyi yhteensä ehkä muutamia kymmeniä ja hyvää reagointia oli, vaikka itse liikuin koko ajan, enkä himmaillut yhtään. Välissä nostatin koiraa vähän juoksentelemalla, mutta hyvin se teki silti. Hyvä vinkki Annalta oli se, että mun käsky on liian pitkä. Sanon aika pitkästi paik-ka ja kun sanoin nopeammin paikka, äänensävy muuttui ehkä liikaa, joten päädyin lyhentämään käskyn sanaksi "paik" ja sitten jatkossahan sitä voi tehostaa lopun -ka:lla, jos koira vaikka löysäilee. Hienoa!

Sitten ihan muutaman namin kanssa sivulletulot, koiralla oli hirveä into ja hyvin se tuli oikein suoraan sivulle, ei vinoon. Koitin pari myös ilman nakkia ja olin kyllä tyytyväinen, oikein tosi hienoa menoa. Tein näitä ehkä kymmenen toistoa ja sitten sai treenit luvan riittää!

Käytiin vielä tämän jälkeen Annan kanssa metsälenkillä (Karo lähti luennolle mun ja Pongon vikan tokopätkän aikana) Haukkuvaaran lähimaastoissa. Oli kyllä ihanan syksyistä ja koirat nautti, Pongokin välillä intoutui leikkimään Murun ja Tulpan kanssa oikein kunnolla. Itsekin kyllä nautin aina tuosta metsässä käpsyttelemisestä, erityisesti kun on lenkkiseuraa. Tällä kertaa kun mukana oli Annan koko koiralauma, eli Pongon lisäksi oli Lettu-mummo, Laki-äiti, Tulppa-täysveli sekä Muru-pikkusisko. Tässä siis viikon (ja viime sunnuntain) tokopainotteista treenaamista! Toivottavasti piditte tästä postauksesta, ainakin itse olen tyytyväinen kun sain paljon treeni- sekä kuvausapua tällä viikolla. Erittäin iso kiitos Eveliina, Anne, Anna sekä Karo seurasta! :) Nyt sitten odotellaan innolla huomisen Etoelävän tokokurssia sekä viikonlopun äksöneitä, Pongolle pitäisi tilata hieronta-aikakin. Kunhan sitä saisi itseä niskasta kiinni ja vaan varattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti