sunnuntai 24. elokuuta 2014

Viikko 34 - kaikki treenaukset

Keskiviikkona 20.8 olin agilityvalkassa, kun en viittinyt aksata sekä sunnuntaina että peräkkäisenä päivänä maanantaina, joten vaihdettiin niin, että sain tuurata keskiviikona oman vuoroni sijasta. 

Rata näkyy videossa, teknisyyttä oli taas mulle ihan tarpeeksi ja ihan nappiin ei mennyt. Ihan hauskaa oli ja uusia juttuja varmasti oppii treeneissä, tuolla oli paljon mulle turhan vaikeita ohjauskuvioita (vielä) eiköhän niistäkin joskus saada rutiinia! Vaikeinta oli tossa lopussa kun en vaan ollut päässäni tarpeeksi hahmottanut, mistä esteeltä mihin piti mennä. Eiköhän tämäkin kehity kuten aikoinaan esteratsastuksessa ratoja oppi muistamaan aina vain nopeammin, nyt ratojen muistaminen nopeasti on aika työlästä. 
Torstaina 21.8 käytiin Annan kanssa mun koulun ja töiden välissä treenaamassa Haukkuvaarassa. Pongolle halusin ottaa vain tokoa, koska ei olla nyt tokotettu pitkään aikaan. Koko treenit soi Ultra Bran joku levy taustahälynä, eikä Pongo tuntunut noteeraavan sitä ollenkaan. Hyvä!

Aloitimme kisanomaisesti luoksepäästävyydellä, mikä sujui taas nappiin. Sen jälkeen odottelua hetki ja kisanomainen paikkamakuu, aikana 45 sekuntia. Pongo oli hieno, nuuski hieman, mutta muuten paikkisteli kympillä. Hienoa! Sen jälkeen jatkoimme stoppiharjoituksia, taas tuttuun tapaan: valssaten oikealla kädellä nami suuhun "stoppi" ja matka jatkuu. Sitä ehkä 5-10 kertaa, ja sitten vaihdettiin niin, että pysäytän koiran vaan kädellä ilman namia ja sitten annan namin. Oli vaikeaa, koska Pongo lähti seuraamaan namia ja liikkui, en voi palata sen vierelle. Naksun kanssa oli parempi, mutten silti voi palata edelleenkään ihan vierelle asti. Erikseen harjoitukseen stoppi ja erikseen vierellepaluu liikkumatta siis.
Kuva rallymölleistä, kuvannut Tiina Harju

Stoppien jälkeen sitten halusin ihan eri meininkiä, eli luoksetuloja. Anna piteli ja hetsasi, itse menin kauas ja huusin "sivu". Tehtiin kolme toistoa, jokainen meni nappiin ja Pongo tuli heti sivulle vasemman kautta. Ei ongelmaa! Ainoa vaan, että Pongo heittää aika ison kiekan mun takana, mutta se nyt ei kai ole mikään ongelma kun tulee kuitenkin sivulle. Luoksetulojen jälkeen muutama hyppy niin, että menin siihen, sain ohjeet (joko "valmis" ja/tai "käsky") ja sitten lähetin koiran ja heitin nakin. Oli ihan hienoa menoa, pari kertaa alussa Pongo meinasi kun piti pysähtyä sivulle niin seikkailla omiaan, mutta ihan hyvää menoa ja harjoitusta tähän. 

Siinä olikin sen kerran treenit ja uusia treeni-ideoita tuli taas heti. Kaukojen alustamista sekä agilityyn voitaisiin tehdä hanattelupätkiä!


Sunnuntaina 24.8 treenattiin kahdentoista pintaan kasvattajan kanssa kahdestaan, Pongolla oli tokoilupäivä. Meillä ei nyt ollut mitään erityistä häiriötä, ei jaksettu laittaa tälle kerralle mankkaa soimaan. Pongo tuli kisanomaisesti taas radalle ja aloitettiin luoksetulolla. Se sujui oikein hyvin, Pongo tuli hyvällä vauhdilla ja oikeaan paikkaan. Siitä sitten sain tehtäväksi olla palkkaamatta kuin kehumalla hillitysti ja jatkoin seuruuttamiseen. Pongolle palkattomuus oli ehkä hieman hankalaa, se lähti yrittämään kaikkea outoa ja tökki tosi paljon kuonolla mun kättä, että "anna jo sitä namia". No tehtiin hyvä seuruupätkä (kaikki seuruutukset siis ohjattuina, koska omat aivot eivät toimineet) ja sain Pongon palkattua sitten isosti. Hyvä treenata välillä myös näin, ettei ihan joka käännöksen jälkeen tule palkkaa tai kehua, ettei sitten tule kisoissa ongelmia. Helpompi pudotus aloittaa näin.

Seuruutus oli loppuakohden sitten ihan hyvä ennen sitä palkkausta, otettiin sen jälkeen sitten vielä muutama liikkeestä maahanmeno ohjattuna. Anna käskytti mut. Pongo oli hyvässä mielentilassa, maahanmenot oli tosi hyviä ja ei yrittänyt nousta, vaikka kävin kauempana. Tää liikkeestä maahanmeno on vaan Pongolle tosi helppo jostakin syystä. Tein myös niin, että kun otin sen maasta sivulle niin seuruutin hetken (5-10 askelta) ja sitten vasta palkkaus, eli harjoiteltiin palkattomuutta, koska tehtävät olivat periaatteessa kaikki meille helppoja.

Kuva rallymölleistä, kuvannut Tiina Harju

Tämmöiset treenailut siis tällä viikolla. Puhuttiin noudon harjoittelun aloittamisesta, ollaan sitä jonkun verran tehty, mutta noutoharkat voisi aloittaa myös ihan näissä meidän omissa harjoituksissa. Toinen mitä pitäisi jo alkaa alustamaan on kaukot, ihan näin optimistisella asenteella jos joskus päästäisiin vaikka kisaamaan, niin olisi jo pohjia noista avohommistakin alla. 

Alokasluokan liikkeet alkaa olemaan aika hyviä, vaikeita vielä on liikkeestä pysähtyminen sekä sitten se painajaispaikkis. Hyppy on jollain mallilla, mutta ei läheskään vielä kisakuntoa lähelläkään. Treenaamisella siitä saa varmasti hyvän. Onneksi mulla alkaa nyt ensi perjantaista lähtien Etoelävän tokokurssi alo/avo ryhmä kisoihin tähtääville koirakoille, en malta odottaa! Kuullostaa juuri meille sopivalta paikalta ja vaikka Anna eli kasvattajatäti onkin meille maailman paras koutsi, on välillä hyvä laajentaa näkemystä käymällä myös muiden harjoituksissa. Ellistä kun mulla on "kokemusta" eli jo jonkinmoinen mielikuva rallymölleistä, missä hän vaikutti tosi mukavalta ja on yleisestikin kehuttu valkku. 

Ensi viikolla maanantaina aksakursseillaan, muuten tokotellaan arkisin ja lauantaina on kisareissu Varkauteen kera kasvistätin. Perjantaina alkaa tokokurssi, mutta eka kerta on varattu höpöttelyyn tms käytännön juttuihin ja vasta sitten syyskuun puolella on eka virallinen treenikerta. 

1 kommentti:

  1. Hyvännäköistä menoa, mutta itse ehkä kertoisin koiralle vielä vähän aikaisemmin, että mikä este seuraavaksi. Eikä mitään "TÄNNETÄNNETÄNNE" huutoja, vaan kädellä selvästi vedät sen sinne minne haluat. Tsemppiä jatkoon ! :)

    VastaaPoista