perjantai 22. elokuuta 2014

Pongo Valvion hierottavana

Tänäaamuna Pongo kävi taas hierottavana Valvion Raijalla Haukkuvaaran tiloissa. Tarkoituksena oli siis vähän katsoa nyt kuntoa, kun viimeksi koira oli ollut juminen, että miltä se nyt vaikuttaa. Pongo oli aluksi taas ihan sekaisin onnesta ja hyppi ja pomppi ja sen olisi pitänyt saada antaa pusuja, päästä syliin istumaan ja riehua. Saatiin se kuitenkin ehkä noin 5 minuutissa kyljelleen ja Raija hieroi ensin vasemman puolen.

Vasen etupää oli hyvässä kunnossa, siitä ei tainnut olla mitään erikoista mainittavaa, hieronta sujui hyvin rauhallisesti. Selkä ei kuulemma enää nykinyt, eli jumi oli jonkinmoinen, mutta ei niin paha. Senkin Raija sai "laukeamaan" pois sieltä. Takapäätä lähestyttäessä Pongo reagoi paljon, halusi nousta. Reisilihas oli tosi jumissa, varmaan kun meillä oli kisat sunnuntaina ja agitreenit keskiviikkona (näistä raporttia tulossa myöhemmin). Kisoissa rimat oli 55cm ja treeneissä 25cm, mutta kyllä oli erittäin herättävää nähdä noin suuri reaktio! Pongo siis halusi pystyyn kokoajan, laitoin jalan sen kropan päälle ettei se voi nousta ja se vinkui ja ynisi. Raija vähän lämmitti jalkaa ja kevyesti venytti sitä, eli reisilihas oli tosiaankin jumissa! Raija sanoi sen johtuvan luultavasti siitä, että sunnuntaina on ollut rankkaa (sekä keskiviikkona) ja reisilihas on jumissa hyppimisestä, eli kyseessä on vähän sama kun itse vetäisi hirveät treenit kuntosalilla ja seuraavana päivänä on vaikea kävellä. Eli ei pitäisi olla mitään vakavaa.

Oikealle puolelle kääntö sujui tosi helposti, viimeksi se oli vaikeaa, mutta nyt se sujui hyvin. Oikealla oli sanomista "tokolihaksessa", mutta Raija sai siitäkin jumin hierottua pois. Kevyttä reagointia oli taas siinä, hieman oli selkeästi kipeä kohta. Siirryttäessä selkään ei ollut ihmeempää, sieltä saatiin jumit pois ja oikea takapää ei ollut läheskään niin paha mitä vasen. Pongo makasi aivan rentona, nukkui suorastaan ja siellä taisi olla yksi kohta suunnilleen missä Pongo vähän nosti päätään, eli kipeitä kohtia siellä ei niinkään ollut. 

Päivän jumipaikat oli siis vasen takareisi ja oikea etupää, eli vastakkaiset. Siinä sitten Raija kertoi miksi luultavasti niin, eli jos Pongo hyppää käyttäen enemmän vasenta takajalkaa ja sitten se säteilee myös oikeaan etupäähän -> oikean etutassun nuoleminen, miksi toinkin Pongon alunperin hierottavaksi. Oikea etupää ja "tokolihas" onkin nimenomaan tokoilun takia, eli koira katsoo ylöspäin milloin lihas kipeytyy. Pohdittiin siinä esim. voisiko katsekontakti rakoilla mahdollisen "tokolihaksen" kipeyden takia, vaikka meillä nyt ei ole ollut tätä ongelmaa, mutta yksi syy mahdollisesti tulevaisuuden varalta.

Pongo päällään BOT:in verkkoloimi (Kuva: Karoliina Savolainen)

Kysyin myös ohjeita oikeaoppisesti BOT eli Back on Track -takin käyttöön. Meillähän on verkko- sekä toppamalli, mutta halusin vielä ammattilaisen ohjeistusta, miten maksimoisin BOTin hyödyn. Eli siis takki päälle esim. alkulämpän jälkeen autoon pitämään koira lämpöisenä, että eihän alkuverkasta ole hyötyä jos koiran joutuu kiskaisemaan autosta sitten kun se on taas kylmettynyt alkuverryttelyn jälkeen. Eli BOT lämmittämään ja sitten treenien välillä takki ja loppulenkin ajaksi pitämään lämpöisenä. Kotona sisällä kuulemma ei tarvitse pitää, koska siellä on lämmin, mutta ehkäpä ainakin automatka kotiin. Pitää katsoa, mutta teki mieli kysyä ohjeet kun pikkuhiljaa alkaa kylmenemään ja ylipäätänsä voi pitää mitään takkeja koiralla päällä.

Näillä eväillä päästiin sitten takaisin treenimään. Jumit on availtu, kotiin takapään venyttelyä (3x10sek kerrallaan lämpimällä koiralla) sekä hyviä verryttelyjä koiralle treenejä ennen ja jälkeen. Seuraava hierontakerta olisi hyvä olla syyskuun lopussa, luultavasti menemme taas Raijalle kun hänestä pidän kyllä tosi paljon, sopii Pongolle hierojaksi ja osaa antaa hyvin ohjeita. Suosittelen! Nyt jatkamme treenejä ja kisailuja normaalisti, on ilo kun koira on taas terve ja jumit saatu pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti