tiistai 12. elokuuta 2014

Koirahierojalla jumitusta

Tänäaamuna Pongolla oli siis hieronta, hierojana toimi (toistaiseksi) hierojaopiskelija Raija Valvio, joka hieroo Haukkuvaaran tiloissa. Aluksi mietin vähän, että rauhoittuukohan Pongo laisinkaan treenitiloissa hierottavaksi. Ensimmäisenä kävelytin Pongon, ravuutin sen ja sitten pyöritin pienellä ympyrällä sen. Raija katsoi liikkeet ja tunnustelikin vähän, sitten siirryttiin itse hierontaan. Liikkeistä näki kuulemma että on hieman jäykkä selästä.

Pongo asettui tosi kivasti toiselle kyljelle hierottavaksi, mutta toisella puolella oli epämukavampi olla kyljellään, mutta ajattelin, ettei se suostu edes istumaan! Siinä se meinasi jopa välillä nukahtaa hierottavaksi. Karvaa lähti paljon ja Raijasta tulikin sen uusi paras ystävä, jolle se ei pelännyt näyttää rakkauttaan muumuassa istumalla syliin ja antamalla pusuja naamaan. Henkinen chihuahua!

Ja itse hieronnan tuloksiin. Eli jos aloitetaan koiran vasemmasta puolesta (takaa katsottuna) niin se oli jonkinverran jumissa, lähinnä lapa sekä selkä oli jumissa. Tämä oli helpompi puoli hieroa. Toinen puoli eli oikea puoli oli myös selästä sekä lavasta jumissa sekä ns. "tokolihas" eli lihas joka jännittyy kun koira katsoo seuruussa/sivulla tms omistajaa oli jäkissä ja sen hieronta oli inhottavaa Pongon mielestä. Eli jonkinmoisia jumeja löytyi, mutta aivan kaamea tilanne ei kuitenkaan kuulemma ollut. Kuulemma hyvä asia oli se, ettei koira ole toispuoleisesti jumiutunut vaan tasaisesti, kun sitä erikseen kysyin. Hyvä asiahan se ei ole että koira on jumissa, mutta se on kuitenkin harrastuskoira joten tämä oli ihan toisaalta odotettavissa. Paljon on harrastuskoiria ja aksakoiria mitä ei koskaan hierota, mutta itse ainakin teen niinkuin teen ja haluan pitää omasta koirastani niin hyvää huolta aina kuin mahdollista. 

Tällähetkellä näyttää, että tassun nuoleminen voisi johtua jumeista, jota se on sitten purkanut nuolemalla tassua kun "ei muuta osaa". Nyt sitten tassu itsessään on kipeä ja vaatii hoitoa, mutta hierontapuolen puolesta sain luvan osallistua Pongon kanssa sunnuntain agilitykisoihin, pitää vielä katsoa missä kuosissa itse tassu on ja ontuuko Pongo jos juoksee ja kävelee ilman sukkaa tassussa. Mahdollisesti käytän vielä Pongoa ellillä, mikäli tassun tila ei yhtään helpotu. Kisoihin kun mennään niin maanantain estevalkka jää sitten välistä, yritän saada siihen vielä itselleni tuuraajaa. 

Ja miten hommat tästä jatkuu. Sain kotiin venyttelyohjeet etujaloille, takajaloille sekä myös kylki/selkä venytys. Ohjeina venytellä lämmintä koiraa pari kertaa viikossa. Kisoissa huolellinen alku- ja loppuverryttely (sunnuntaina extraextra tarkasti) sekä venyttely. Lenkkeily pari päivää rauhallista, ei pallonheittoa tai muita spurtteja, olemme myös treenikiellossa sunnuntaihin asti. Ensi viikolla pureudutaan taas uudestaan selän "aukaisemisen" merkeissä perjantaina eli uusintahieronta on jo ensiviikolla. Kysyin sitten kuinka usein tervettä/oireetonta treenikoiraa kuuluisi hierottaa, kuulemma 1-2 kuukauden välein. Kuullostaa ihan järkevältä.

Eli mitään kamalan katastrofaalista ei saatu (onneksi) diagnoosiksi, mutta toki jumit aina harmittaa ja voi -kaikkimaailmankirosanat- miksen vienyt Pongoa hierottettavaksi jo kesäkuussa, kun meinasin? Nyt sitten jos ja jos, onko se kieränyt hyppyjä kisoissa jumien takia vai olenko vain ohjannut päin persettä? Jokatapauksessa nyt hierotan sitä vaikka joka viikko seuraavat kolme vuotta kunhan saadaan nuo jumit tuolta liikkeelle. Eihän se ole koiran elämää joutua treenaamaan selkä ja lapa jumissa! Itse kun tulee toisaalta niin sokeaksi sitten omalle koiralleen, mutta toisaalta itsekin aloin epäillä jumia/kipuja koska a)tassun nuoleminen b)selkä tuntui välillä kuumalta c)selkää/pyllynpäällistä rapsutellessa takajaloilla kuopiminen ja selän kiertäminen... Syitä on paljon. Ainoa ketä voi syyttää on kuitenkin vain minä, joka ei vienyt sitä aiemmin hierotettavaksi. Typerä minä! 

Nyt käydään sunnuntain kisat hierojan luvalla, jos tassu vaikuttaa siihen kykenevältä. Sen jälkeen sitten katsotaan jääkö 30.8 Varkauden kisat vaan haaveeksi vai saadaanko Pongo kuitenkin taas kuosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti