lauantai 10. toukokuuta 2014

The Kenraaliharjoitus x 2

Keskiviikkona bongasin Pop Dogin sivuilta tuurauskerran samalle illalle Rally-tokon alkeet kurssille, joten ostin paikan ja käytiinkin siellä sitten. En ottanut koiraa sisälle halliin kun vasta tekemään ja meillä oli rata, siinä oli vissiin lähtö- ja maalikyltin lisäksi 9 kylttiä, muunmuassa koira eteen, oikealta sivulle, spiraali, täyskäännös vasemmalle, 360 astetta, juosten täyskäännös sekä käännös oikealle

Ensimmäinen rata alkoi heikosti, koska en meinannut saada koiraa taas lähtökyltille. Sitä kiinnosti kaikki muu ja se vaan haukkua paukutti, kiinnostumatta edes nameista. Sitten yhtäkkiä se alkoi kuuntelemaan ja sain sen lähtökyltille ja kunnialla myös radan loppuun asti, vasta loppuradasta alkoi kiinnostus rakoilemaan jonkin verran, mutta alku sujui tosi hienosti. Palkkasin vasta loppuun, maalikyltin jälkeen. Mietin, pitääkö mun säästellä kehuja ja äänikäskyjä aluksi, kun koira toimii jo valmiiksi? Käytin koiran autossa ja seuraava rata, siinä selkeästi jo kiinnostus rakoili, sain sen lähtökyltille, mutta sitten seuraavat kyltit se taas meinasi vaan haistella ja tehdä omia juttuja, vaikka mielestäni en jännittänyt niin paljoa. Seuraava rata oli siis hieman katastrofaalinen ja sen jälkeen otettiin paria kylttiä, ideana miten saan koiran kiinnostuksen minuun. Reiden taputus kädellä ei oikein tuntunut toimivan, sana "töihin" jopa ehkä paremmin. Sain ohjeeksi tuoda koiran käymään ensin paikassa, sitten autoon ja autosta heti ennen omaa vuoroa lähes suoraan radalle kisoissa. Hui!!
Paniikissa sitten halusin eilen (perjantaina) käydä tekemässä vielä "kenraaliharkan" ja lähikoulun hiekkankentälle (missä ei olla käyty koskaan ennen) laitoin neljä kansiota, ilman kylttejä koska en ole niitä vielä tulostanut. Ideana oli tehdä lähtökyltti, sitten eteen-jostainkautta sivulle, käännös oikealle, sitten loppuun saksalainen. Otin koiran sitten autosta ja mentiin ja ei hitto, ei meinannut tulla taaskaan mitään. Koiraa kiinnosti kaikki muu paitsi minä, ei totellut edes niiden herkkujen kera. Jännitin selkeästi ja meinasi itku jo päästä taas alkuun. Sitten kun siinä varmaan 5 minuuttia olin jo epätoivoisena pyörinyt, annoin kunnon käskyt (lähes karjuen... hävettää) ja koira alkoi toimia. Tarvitsiko se vaan kunnon jämäkän, "itsevarman" ohjaamisen, että se kykenee tottelemaan? Käskytin siis ihan kunnolla ja sitten koira alkoi vasta pelittämään. Koko rata hienosti ja sitten palkkaus herkulla ja hetki leikkiä. Tein toisen kerran ja koira kuunteli taas, palkaksi leikkiä ja herkkua. Lopuksi otin pari kertaa vielä lähtökyltin, sujui ihan ok ja loppuaika leikittiin. 
Mä en kyllä tosiaankaan tiiä, miten tiistai tulee menemään ja nää epäonnistuneet ja toisaalta onnistuneet treenit ennen sitä vähän saa mun jännitystä vielä lisääntymään. Outoa on se, koska yritin nimenomaan käskyttää sitä möllirallyissä ja siellähän homma meni perseelleen ja koira alkoi tekemään vain sijaistoimintoja. Nyt sitten kun nimenomaan käskytin sitä kunnolla, koira alkoikin pelittämään? Ja mua kyllä jännitti tuossakin alussa ja meinasi päästä samanlainen itkupaniikkiiikkuolentähän mitä kisoissa, koska kyseessä oli The Viimeinen Treeni ennen kisoja. Mutta enhän mä siellä rallykisoissa voi olla mitenkään "istu perkele". Ehkä mä vaan meen sillä fiiliksellä mikä on ja mun tavoite on päästä koiran kanssa lähtökyltille ja loppurata menee miten on menee. 

Ja huomenna pääsen sitten jo harjoittelemaan panikointia agilitykisoissa, ne nyt mua ei enää ees pelota niin paljoa mitä toi tuleva rally-tokokoe. 

2 kommenttia: