tiistai 13. toukokuuta 2014

Muuramen rally-tokokisat

Tänään meillä oli sitten ensimmäiset viralliset rally-tokokilpailut ja viime treenien perusteella mulla ei ollut missään nimessä kovin vahva olo siitä, miten kisat tulee menemään. Mun oma tavoite olikin, että kunhan päästään lähtökyltille niin olen tyytyväinen ja siitä jos rata onnistuu, niin se on hieno juttu. Meille on kyllä ollut vaan niin vaikeaa tuo lähtökyltille meno ja mölliralleissa siihen hyllytettiinkin heti alkuun, koska en tiennyt miten se pitää suorittaa. Noloa! Onneksi ne oli vaan harjoituskisat. Treeneissä kun saan koiran motivoitua niin se pelittää oikeinkin hienosti, mutta se onkin sitten ongelma, miten saada koira myös kisapaikalla uudessa paikassa uudessa häiriössä suorittamaan edes lähes samalla tasolla. Ja vieläpä rata palkatta...Ja koska paineita ei olisi tarpeeksi jo ennestään, näytti myös sääodotukset hyvin lupaavilta. Illaksi Muurameen oli luvattu rankkasadetta ja toisaalta se tuntui paremmalta vaihtoehdolta meidän kannalta ajateltuna. Varmaankaan koira ei suorittaisi missään jäätävässä rankkasateessa parhaalla tasollansa, mutta ainakaan laidalla ei olisi tuijottamassa niin paljoa häiriötekijöitä sekä koirat olisivat luultavimmin autossa. Tähän ajatukseen ainakin etukäteen tuudittauduin ja jopa vähän toivon, että meidän kohdalla olisi sadetta ja katsojat ja koirat radan vierustalla minimissä. 

Se toki ei sitä mun jännittämistä poistaisi, vaikka siinä ei niitä katsojia vieressä olisikaan, kyllähän se koko kisatilanne on jännittävä. Nyt täytyy vaan kiitellä itseänsä siitä, että kävi siellä mölliralleissa katsomassa tason, ettei nyt lähdetä ihan soitellen sotaan, vaan osaa hahmottaa sen oikean tason kilpailuissa.Miten sitten valmistauduttiin Pongon kanssa kisapäivään? Sanomattakin selvää, että tänään tiistaina jäi Pongolta kaikki ruuat syömättä ja aamulla pitkä lenkki alle, sekä sitten toinen tarpeidentekolenkki vielä ennen Muurameen menoa. Kisojen jälkeen sitten Pongo ruokitaan normaalisti kunnolla. Lisäksi tänään se on ilman kaikenlaista aktivointia sekä leikkimistä, sen elämä on mahdollisimman tylsää ja ankeaa, paitsi kisapaikalla. Eilen myöskään sitä ei aktivoitu tai leikitetty ihmeemmin, että olisi energiaa sitten kilpailuissa, toki normaalit lenkit kuuluvat myös kisoja edeltäviin päiviin sekä kisapäiviin.

En luota nyt nakkeihin, koska kyseessä on todella vaikea uusi tilanne meille, kävin hakemassa Pongolle pekonia eli possun kylkisiivuja, suolattomia. Sen lisäksi mulla on maksamakkaraa, jolla höystin sitten nuo paistetut "pekonit" ihan vaan varmuuden vuoksi. Menee varmasti sitten treenitasku pesuun! Pongohan kun ei oikeasti ole kovin ahne koira, niin toivon että nuo herkut saisi sen kiinnostumaan. Eilen se sai kunnon ruuan joskus 12 pintaan (nappulat ja maksalaatikkoa) ja sitten vielä jonkun pienemmän ruuan ja sitten ollut vähän tavallista pidemmän ajan nälässä. Mentiin paikalle kasvattajan autolla, jossa oli siis kasvattajan, Tulpan, Pongon ja mun lisäksi Karo sekä Kake. Kisattiin kaikki siis alokasluokassa. Mentiin heti ilmoittautumiseen ja sain kauhistukseksi kuulla, että me lähdettäisiin Pongon kanssa alokasluokassa ensimmäisinä!! Ja mä aina haluaisin juuri varmistella omaa suoritusta ja odottaa omaa vuoroani, mutta tällä kertaa näin ja ei mahtanut mitään. Lähdin heti viemään koiraa lenkille, avoin luokka oli onneksi menossa ja kerkesin käydä sen kanssa kahdestaan ja sitten käytiin vielä nahkaporukalla kolmisin (kuudestaan?) lenkillä. 

Sen jälkeen sitten hengailin Pongon kanssa alueella ennen rataantutustumista ja annoin sen tutustua ja haistella paikkaa. Vasta ihan lopussa teetin sillä muutaman helpon jutun ja palkkasin erityisherkulla, eli kylkiviipaleella, joka oli paistettu maksamakkaraliemessä. Muutaman helpon jutun jälkeen vein autolle, jossa teetin (kahden koiran häiriössä vieläpä!) pari juttua ja koira autoon. Mentiin tutustumaan rataan (tutustuminen oli kahdessa osassa, koska lähtijöitä oli huimat 35!). Rataantutustuminen meni hyvin ja rata vaikutti kivalta, sekä kartioilla oli tosi väljät välit onneksi. Tutustumisen jälkeen sitten tuli toinen ryhmä ja otin Pongon autosta ja hengailin sen kanssa hetken, jonka jälkeen teetin muutamia temppuja ja naksuttelin mun huomioimisesta. Sitten vaan istuin rappusella ja se makasi mun vieressä, välillä nakitin sitä. Sitten olikin meidän vuoro mennä kehään ja alokasluokka alkoi.

Ennen kehään astumista Pongo meni taas haistelumoodiin (liekö olin itse paniikissa) ja siinä yritin saada sitä tottelemaan. Lopulta otin herkun ja sillä pyysin sen luokseni ja siirryttiin hienosti lähtökyltille, pieni karjaisu tuli alussa koska meinasi ylittää nenällä lähtökyltin, mutta ehkä tuo alkujuttu oli hyvä herätys koiralle. Muistin jopa odottaa luvan ja sitten kisasuoritus saattoi alkaa, oltiin tavoite saavutettu ja mieli oli erittäin hyvä. Radalle tuli virheitä, kyllä ja osa oli ihan mun ohjausvirheitä, mutta päällisin puolin mieliala koko radasta on hyvä ja kertaakaan en raivostunut tai hermostunut ja mulla oli kivaa, sekä koiralla oli kivaa. Välillä joitain kohtia suoritettiin jopa ihan omalla tasollamme. 

En jaksa enempää analysoida, mikään täysien pisteiden suoritus tuo ei ole mutta sitä ei haettu. Hain vain sitä, että päästään lähtökyltille suorittamaan edes koko rataa ja se onnistui. Mulla oli radan jälkeen niin iloinen fiilis! Oli ihanaa kun saatiin molemmat onnistunut ja kiva suoritus, mua ei harmittanut mitkään omat laskumokat tai muut. Tuo oli meille todella hyvä suoritus, puhumattakaan hienosta käyttäytymisestä ennen rataa! Koira vaan oli mun kanssa hengailemassa räksyttämättä, olen niin ylpeä.
Laitan tähän, mistä ja miksi meille tuli pistevähennyksiä.
1 kyltti: -1p Tal (taluttimen kiristyminen), -1p Tvä (epätarkasti suoritettu liike), -3p (uusi)
2 kyltti: -10p Tvä (epätarkasti suoritettu liike: yksi pyörähdys)
3 kyltti: -10p Tvä (epätarkasti suoritettu liike: 2 askeleen sijalla 3 askelta, 3 askeleen sijalla 4 askelta) - tämä oli ihan täysin mun oma laskuvirhe!
6 kyltti: -1p vino
9 kyltti: -1p kontr (kontrollin puute)
12 kyltti: -1p vino

Kommentteja: "Koiraa saa hieman herätellä, mutta kyllä siellä osaamistakin on"

Maksimipisteet 100 pistettä, virhepisteitä 30 eli kokonaistulos 70 pistettä ja hyväksytty tulos!

Mä en mistään hyväksytystä tuloksesta edes meidän möllirallien jälkeen uskaltanut haaveillakkaan, mutta olen tosi tyytyväinen tähän, kun miettii miten vaikeaa meille on ollu tuo motivoituminen sekä häiriössä toimiminen. Tähän päälle vielä sade ja ihan uusi paikka, niin oli kyllä koira kylkiviipaleet ja maksamakkarat ansainnut. Nyt toki lähdetään nostamaan rimaa ja tekemään vaikeampia häiriöitä, harjoituksia sekä paikkoja, mutta tämä oli juuri sopiva itsetunnon kohotus erityisesti mulle ohjaajana, kun meillä on ollut paljon motivaatio-ongelmaa sekä jännitysongelmaa kisoissa. Mä hallitsin hermoni hyvin myös alussa ja kisoissa oli ihana tunnelma, tuntui että mulla ei ole kiire sinne lähtökyltille vaan voin oikeasti ottaa oman aikani, että saan koiran tottelemaan. 

Mulla on niin hyvä mieli meidän suorituksesta, oli vaikea paikka, mutta me selvittiin! Siihen päälle vielä tuo hyväksytty, niin jäi kyllä tosi kiva fiilis. Eiköhän me joskus vielä uskaltauduta toistekkin kisaamaan rallyä. 

2 kommenttia: