tiistai 15. huhtikuuta 2014

Pipi jalka ja toimimaton takapää

Tänään käväistiin taas treenaamassa kasvattajan sekä Karon kanssa Haukkuvaarassa. Pongon treenauksien oli tarkoitus olla juostessa spiraalia sekä pujottelua, sekä sitten sivulletuloja. Enemmän niitä, kuin aina vain jankuttaa pelkkää seuraamista, toki se kuuluu jossain määrin treeneihin, muttei tänään päätehtävänä. Sen lisäksi sitten loppuun muutaman kerran vaikeat 360 pyörimiset, missä ideana saada koira käyttämään takapäätään. 

Ihan ekana alkuun paikkamakuu, aikaa ei otettu (mutta oisko noin 1-2min) ja mukana oli siis Laki sekä Kake. Kävin välissä palkkaamassa Pongoa ja nousi vain heti alussa (noin kahden sekunnin jälkeen) ja kun kävin torumassa niin pysyi sitten kuin tatti loppuun asti, kävin välissä palkkaamassa ja käskemässä uuden "maa" käskyn. Kake meni paikkamakuun jälkeen autoon ja Laki jäi meille häiriötekijäksi. 
Juostessa oli vaikeita vasemmalle kääntymiset pujotellessa, mutta niitä pitää vain harjoitella - sekä takapään käyttöä muutenkin. Melkein sai ihan pukata koiraa sinne vasemmalle, mutta oli silti hyvää yritystä Pongolta! Sivulletulot oli aika perushyviä (paitsi sillon kun jäi haahuilemaan omiaan), likitulot oli normaalia parempia mielestäni ja muutaman kerran kun otin sivu-liki-sivu-liki sarjaa niin sujui normaalia pienemmillä avuilla. Kun koitin sivulletuloa takaakiertäen ("seuraa") niin huomasin, että Pongo jää herkästi nuuskimaan, mutta kun kannustin sitä pyytämällä "tuletuletule" niin silloin se tuli ihan superisti ja vauhdilla. Ihan hyvä perustreeni mielestäni, ei kuitenkaan ehkä ihan parasta Pongoa, se oli aika paljon tänään musta haistelemassa maata kokoajan. Varmasti tekee sille useamman päivän vapari hyvää.

Tuossa taas treeneistä kuvattu video, siinä aikalailla ne pätkät mitä tehtiinkin. Takapään käyttö on välillä musta niin huonoa, se vaan pyörii niin, että takapää ei liiku ollenkaan. Mutta on tuossa nyt jo edistystä viime videoihin, mutta silti jotenkin musta se näyttää niin surkealle... Vaikeaahan se on ja siksi on likitulotkin olleet hankalia sekä nuo vasemmalle päin käännökset yms. Miten te muut olette treenanneet takapään käyttöä? Meillä nyt on lähinnä vasta se aloitettu, noita pyörimisharjoituksia sekä sitä viivalla menoa, mutta haluaisin opettaa sen ilman namikäsiä, koska en usko, että se keskittyisi silloin muuhun kuin herkkuun sen naaman edessä (kuten Laki ei keskity, kasvattajan vinkki). Jos jollain olisi joku hyvä harjoitus niin ilolla ottaisin vinkkiä vastaan, jos se vaikka sopisi meille.
Tuon jälkeen koira autoon ja toinen hetkeksi kentälle, Pongo kävi tekemässä vielä tauon jälkeen ns. kisa-aloituksen, eli tultiin kuin rally-tokokisoihin sisälle. Se nyt ei ole videolla. Anna ja Karo oli yllättänyt meidät pukemalla päähänsä laatikot (:D) ja alussa sain huomautusta, että sekoilin. Pyysin Pongon sivulle (kun se taas suostui tulemaan) ja sitten vein sen pois alueelta ja toin takaisin, nyt vaatien heti kunnollista suoritusta. Se tuli nätisti sivulle ja seurattiin lähtökyltille, missä sanoin olevani valmis ja sain lähtöluvan, sitten seuruutin pienen pätkän ja palkkasin superisti. Sitten loppupalkkasin lelulla.

Ja loppuun vielä muutama hupikuva! Kuvissa siis Pongon äiti Laki sekä Pongon uusi rogzin hammaspallo.

Huomenna sitten agilityn valmennuskurssille, vaikka hetken jo epäilin pystynkö menemään.. Aamulenkillä nimittäin astuin metsässä ihan normaalisti johonkin epätasaiseen kohtaan, eikä nilkka edes mitenkään muljahtanut, mutta sattui niin törkeän paljon. Oli pakko hetki haukata happea kyykyssä, kun ihan nousi oksetus pintaan. Kävellessä sitten sattui ja piti jopa linkuttaa, mutta päivän mittaan sitten kipu on taas hellittänyt, treeneissä kyllä juostessa tuntui. Kummallista. Terveyskeskukselle kun soitin niin käskivät vain laittaa kylmägeeliä ja särkylääkettä, ei ole kuulemma lääkäriaikoja nyt saatavilla. Olisin mennyt illaksi päivystykseen, jos kipu ei olisi laantunut, mutta kyllä se nyt taas on hetken ollut vähempi. Aina välillä siinä kuitenkin tuntuu kipua, erityisesti juostessa. Toivottavasti menisi ohi, nimittäin olisi tosi ikävää jos jotkut kisat jäisi MUN jalan takia suorittamatta.

5 kommenttia:

 1. Käännös ja seis setillä me ollaan käännöksiin haettu takapäätä. Joko siis ihan seuraattamalla ja käännös-seis ja koiran pitää hakeutua perusasentoon tai sitten paikoillaan pyörähdät vähän matkaa haluttuun suuntaan ja pysähdyt ja koiran pitää hakeutua perusasentoon pyöräyttämällä sitä takapuolta. Mä testaisin samaten kun noita teiän pyörähdyksiä teette videolla, mutta sillä erolla, että pysähdyt ja odotat että se koira joutuu kääntymään sillä takapäällä ja hakemaan se suora perusasento. Tää vaatii kyllä aika vahvaa perusasennon osaamista ja siihen hakeutumista eli koira ei saa hakea perusasentoa joka kerta esimerkiks pyörähtämällä seisomisen kautta ohjaajan takaa.

  Sangon ympäri pyörimiset on sitten kans yks juttu mitä voi yrittää tehä. Jotkut seurauttaa myös neliötä, jonka kulmissa on jotkut "esteet" (ihan vaikka jotkut tötsät), että koiran joutuu konkreettisesti väistää takapäällään ettei törmää esteihin.

  Hyvän näköstä menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän oon opettanut Pongolle (hölmösti!!!) sivulletulon niin, että ihan sama tuleeko se sivulle tosta vasemmalta vai oikealta eli seläntakaa. Nyt on sitten kiva erotella niitä jälkeenpäin kahdeksi omaksi käskykseen...

   Mutta hyviä vinkkejä kyllä, täytyy kyllä varmaan ainakin kokeilla onnistuisko toi pysäyttäminen meillä. Ja toi neliöjuttukin vois kuullostaa hyvältä. Oikeaan suuntaan varmaan joo, mutta vasempaan en tiedä miten hyvin se osaa hakea vielä, en tiedä onko se liian vaikeeta sille vielä vai pitäiskö vaan suoraan haastaa sitä... Kiva kuitenkin saada uusia ideoita, ite kun en oikeen tiedä mitä muita tyylejä vois olla kokeilla, varsinkin tälläsellä isolla ja laiskan takapään omaavalla koiralla. :D

   Mä oon kyllä yrittäny "vetristää" sitä kroppaa yleensäkkin pyörittämällä sitä ympyrää sekä venyttelemällä sitä. En tiiä onko siitä ihmeempää apua.

   Poista
 2. Meillä ollaan just vatitreeniä otettu myös tasapainotyynyllä hyvä ottaa ja peruuttelu!
  PS oon super kateellinen ku te saatte käyttää tuota hallia noin paljon. Mäki haluun :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruutusta ollaan kanssa välillä harjoiteltu, tasapainotyynyn kaa ei kun en sellaista omista... Muuten periaatteessa sellastakin vois koittaa. :)

   Ja joo, toi on kyllä ihana kun on niin lämmin ja 5min automatkan päässä kotoa. Helppo käyä treenaamassa! :)

   Poista
 3. Mäkin oon opettanu Soollolle takapäänkäytön jonkun laatikon/vadin/ämpärin tms, päällä pyörimällä siten, et etutassut siinä päällä ja namin avulla saanut koiran teputtamaan takatassuilla kumpaankin suuntaan :) Toimii!!

  Sit myös opettanut sen pujottelemaan peruuttaen jalkojen välistä: joutuu tosissaan miettimään, miten sitä takapäätä käytetään :) Tää ei kyl toimi meillä vielä ilman apukäsiä.

  Paljon näitä ideoita tulee Silvia Trkmanin videoista :)

  VastaaPoista