keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Rally-tokoa nakki päässä

Pongo lähdössä treenaamaan!
Aamulla taas mentiin kasvattajan kanssa treenimään hallille. Tänään treenattiin Pongon kanssa taas A-estettä alkuun joitakin toistoja ja sen jälkeen rallytokoa. Haluttiin painottaa tuohon rallyyn, kun kuitenkin huomenna treenataan taas ja meinattiin huomenna sitten treenata aksaa kunnolla. Huomiselle suunniteltiin rataharkkaa, koska siellä on valmiina rata, jota tänään jo vähän makusteltiin. Kävelin sitä valmiiksi jo läpi ja katsoin tarkkaan, kun kasvattaja harjoitteli sitä Pongon emän Lakin kanssa. Koko 35 esteen rataa ei kuitenkaan varmasti oteta, vaan joitakin pätkiä siitä. Sen näkee sitten huomenna! Perjantain ja lauantain aion pitää vapaapäivinä kaikista treenauksista, sunnuntainahan meillä onkin sitten Actingmiitti Kana-areenalla! Tälle viikolle tuleekin aika paljon treenausta ja itselläkin treeni-into on kova, täytyy muistaa kuunnella koiraa ja että sillä pysyy myös into ja tekemisenhalu. 

Eli A-esteellä jatkettiin taas samaan tapaan, mitä eilen. Putken kautta taas A-esteelle ja siellä oli taas Pongoa odottelemassa alusta nakeilla. Kävin palkkaamassa Pongon aina (paitsi yhdellä kerralla) suoraan kontaktille ja tein myös niin, että kävelin/juoksin välillä pois ja tulin takaisin palkkaamaan. Vapautuksen pyrin sanomaan paikaltaan, ilman mitään liikettä. Kerran Pongo tipahti kontaktilta pois, joten ei huomioitu sitä oikein mitenkään kun ei ollut sen oma vika se, että tassu lipesi. Muuten sitten huomattavasti helpommin tuli itsenäisesti noille kontakteille ilman sitä alustaa. Loppupäässä kertoja leieröin (A:n vieressä oli kaksi estettä) ja Pongo sai suorittaa sen todella oikein itse. Musta tuli entistä parempia toistoja nyt, karkaamisia ei tullut kontaktilta (paitsi se tipahtaminen) ja selkeästi vähän alkaa olla jo pääkopassa ajatusta A:n oikeaoppisesta suorittamisesta. Ja A on selkeästi nyt jopa ihan kiva ja sinne on hauskaa mennä!
A-treenin jälkeen sitten rally-tokoiltiin hieman. Pilkunviilauksen kohteena oli meillä eteenistuminen eli "liki" tuleminen. Sanoin saaneeni rally-tokokurssilla ohjeeksi pistää nakin siihen rinnan yläpuolelle treeniliiviin, mutta kokeiltiin myös muita tapoja. Muunmuassa mulla oli nakki suussa, nakki leuassa ja lopulta nakki päässä! Ei sen treenaamisen aina tarvitse olla niin vakavaa... :D Mutta jos tämä palkkailutapa jatkuu, joutuu pesemään hiuksia aina treenien jälkeen, onneksi itse pilkon yleensä nakit kotona valmiiksi niin ne eivät ole enää niin märkiä. Mutta mitäpä ei koiran, onnistumisen ja treenien eteen tekisi? Treenataan vaikka sitten se nakki pään päällä, jos niin toimii parhaiten.


Koettiin nakin pitämistä päänpäällä kaikista parhaaksi tavaksi, tässä pieni video eri tyyleistä pitää nakkia mukana.
Viilattiin tuota eteentulemista ja harjoittelin myös aika paljon tuota nakki päässä olemista. Kuullostaa typerältä, mutta oikeasti se toimi mulla hyvin. Ongelmana mulla on ollut liika Pongon tuijotus, mutta noin en edes voi tuijottaa sitä ja samalla sillä on mielenkiintoa tuijottaa mua, kun nakki on päässä (mutta se ei silti näe sitä eli voi luulla että oon aina nakki päässä?). 


Sain aika kivoja seuruupätkiä ja sivulletulosta on myös tullu aika superi, kun vertaa entisiin. Tehtiin myös likituloa niin, että minä peruutan ja Pongo tulee edessä liki kokoajan. Se vaatii harjoittelua, mutta alkaa varmaan sujumaan pian kun sitä lähdetään treenaamaan enemmän. Videolla alla vähän treenailua, mukana oli kylttejä, mutta tehtiin nyt vain ekasta kyltistä eteenistumista ja toisesta eteenistumista sekä sitten 1 askel peruuttaen, 2 askelta peruuttaen jne. :) Huomaa kyllä, että oma hyvä fiilis välittyy myös koiraan! Molemmilla oli mukavaa tehdä, videon lopussa voi huomaa viimeisissä tehtävissä Pongolla jo pientä puutumista ja silloin lopetettiin tekeminen. Pongolla on kuitenkin parantunut motivaatio tokoillessa selkeästi ja se haluaa tehdä myös tokoillessa mun kanssa töitä. 

 


Tällaista siis tänään. Kyllä tässä itseä lähtee ihan (rally-)tokokärpänen puraisemaan ja alkaa tehdä mieli jopa treenata tokojuttuja! Mähän olen maailman laiskin tokotreenaaja, mutta ehkäpä siihen voisi tulla nyt muutos. On löytynyt pikkuhiljaa ne oikeat nappulat motivointiin ja siitähän se kaikki lähtee. Ei koira tee jossei sitä kiinnosta ja nyt meillä molemmilla alkaa olemaan hauskaa. 

Täytyy muistaa pitää hallilla treenit tarpeeksi lyhyinä ja ytimekkäinä ja miettiä tarkkaan etukäteen, mitä sitä juuri tänään treenataan. Tiettyjä asioita voi treenata onneksi kotonakin, mutta jotkut vaativat korkeampaa virettä (esim. wanhan ajan PK-käännös, sivulletulot, seuraaminen) joita voi toteuttaa vain hallilla. Kotitreeniin voisin ihan hyvin ottaa tätä likituloa. Selkeästi tämä rally-toko on nyt saanut mut innostumaan. Ihan paras laji ja niin hyvää vastapainoa agilitylle!

Mutta nyt me hölläillään ja alan lukemaan pääsykokeisiin Pongo henkisenä tukena kainalossa. :) Hyvien treenien päätteeksi sille kyllä aina lepo ja uni maistuu!4 kommenttia:

 1. Teillähän näyttää hyvin toimivan tuo namialusta :) Pitäisi varmaan kokeilla meillekkin, jos toisi vielä enemmän terää kontakteihin

  VastaaPoista
 2. Ui vitsi noi palkkausideat ja toi nakkipäässä! :D igan pakko kokeilla huomenna kun päästään seurassa treenaamaan.. o.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Se on hyvä, koira ei nää nakkia ja saa kädet vapaaksi ja palkkaus onnistuu heti :) tuntui aluksi hölmölle, mutta lopulta toimi!

   Poista