keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Jatkoa siihen mihin eilen jäätiin

Käytiin tänään ihan treenaamassa vain itsenäisesti yksikseen, halusin ottaa vähän rally-tokojuttuja mitä eilen jäi ottamatta kun koira väsyi ja piti lopettaa tekeminen. Kuvista kiitos jällkeen kameran takana heiluneelle Karolle!

Valitsin ihan pari kylttiä, mitä halusin tehdä vähän uudelleen. Ensimmäisenä helppo kyltti, eli "istu, 1 askel istu, 2 askelta istu, 3 askelta istu" ja se sujui hyvin. Koira seurasi hienosti ja tehostin vielä istumasta käskemällä istu, vaikka periaatteessahan sen pitäisi osata istua kun pysähdyn. Sitten halusin treenata wanhan ajan pk-käännöskylttiä ja se sujui mielestäni ihan hyvin. Vähän meinaa koira livetä käännöksessä, ellei ole tarkkana, mutta namin avulla sen saa pysymään aika lähellä. Tämä on mun yksi lempikylteistä! Alla kuvasarjaa, eli ekassa kuvassa ollaan jo kääntymässä (huomaa oikea käsi nyrkissä) ja seuraavassa sitten ollaan jo käännytty. Tässä mulla on käskysanana "peekoo" koska muistan sen niin hyvin, kun meidän ohjaaja-Oona sanoo tätä aina vanhanajan pk-käännökseksi.         


Käännöksiä otin aikalailla muutamia vain, ehkä 4-5 toistoa. Tätä pitäisi harjoitella useammin, mutta koira vaatii aika hyvän vireen tähän liikkeeseen, koska käännöksen pitäisi tapahtua aika nopeasti. Tässäkin varmaan voisi naksutella, mutta käytännössä se olisi mahdotonta, kun toisella kädellä ohjaa ja toisessa olisi hihna. Ilman hihnaa sen voisi kyllä treenata naksun kanssa. Pitääkin ehkä harkita sitä.

Seuraavana kylttinä sitten oli "koira eteen, ohjaaja peruuttaen 1 askel istu, 2 askelta istu, 3 askelta istu" ja se on kanssa musta huippuhauska kyltti ja oikein kunnon eteentulon harjoittelua. Vaikeutena tässä nyt on saada se koira tulemaan "liki" ja saada se tulemaan liki suoraan. Kun otin namin pois, niin heti homma vaikeutui ja joudun ohjaamaan käsillä hirveän paljon. Mun täytyy pitää vielä selkeästi mukana nakkia touhussa, en vaan tiedä onko sittenkin parempi houkutella se nakilla liki kun pitää nakkia päässä. Mutta kun sain Pongon tulemaan liki alkuun, niin se olisi tullut liki askelia vaikka kilometrin. 

Viimeisinä kyltteinä oli sitten "koira eteen, vasemmalta sivulle, istu" ja "koira eteen, oikealta sivulle, istu" ja näissä sama ongelma, eli on hankala saada koira tulemaan suoraan liki. Se ei oikeastaan tiedä mitä sen pitäisi tehdä, joten se kiertää kyltin. Kun otin käyttöön namin, niin sitten se tuli hyvin liki, mutta siinäkin on vaikeaa ison koiran kanssa ottaa tarpeeksi iso apuaskel... Mutta ehkäpä tämä tulee treenin kautta sitten helpommaksi. Lisäksi mun pitää miettiä tuohon edestä oikean kautta (eli selän takaa) sivulletuloon oma käskysana, mietin, että olisin käyttänyt sanaa "peekoo"... Mutta toisaalta "pk-käännös" ja oikealta sivulletulo on kaksi eri asiaa. Eli ehkä keksin sille jonkun oman sanan! Allaolevissa kuvissa siis eteentulon harjoittelua.
Kokoajanhan ei siis tokikaan tiukasti treenattu, vaan välissä meillä oli hyvinkin pitkiä mukavia leikkituokioita! Pongo on tosiaan syttynyt Karon koiran Kaken vinkulelulle, jonka Karo on rakentanut omin pikku kätösin lämpöhanskoista ja vingusta. Pongo rakastaa sitä ja luputteli sitä niin mielellään aina kun oli leikkihetki ja palkkautui siitä kyllä selkeästi. Se tuntui ihan menevän johonkin "transsitilaan" kun se vaan luputti lelua onnellisena välittämättä mistään muusta. Paitsi jos mä menin lähelle niin se juoksi karkuun lelun kanssa ja suostui vaihtamaan sen vain nakkeihin. :D

Tässä kuvasarjassa siis ikuistettuna käytännössä mitä se leikkiminen on. Ekana ollaan paikallaan ja luputetaan lelua minkä keretään naama vänkyrällä kun se on vaan niin ihana. Lelun pitää myös vinkua kokoajan mahdollisimman paljon. Sitten kun ilkeä mami lähestyy valmiina hakemaan lelun niin sitten pitää lähteä karkuun (tuossa kuvassa Pongo selkeästi kyllä haluaa, että jahtaan sitä eli leikkiä) ja sitten lopuksi juostaan häntä pystyssä ylpeänä lelu suussa kehää ympäri onnesta soikeana. 


Mukava treeni oli kyllä! Leikkiä oli paljon väliin ja musta koiralla pysyi loppuun asti hyvin motivaatio tekemisessä, nakkia kului, mutta toisaalta musta ei junnattu liikaa mitään. Toistoja pitää olla, muttei liikaa. Oon huomannut, että Pongolle sopiva toistomäärä on tällaisissa se 5-6, niin tekee vielä kunnolla. Nyt lähinnä voin pätkiä itselleni, mitä kylttejä mun kannattaisi ottaa kotitreenaukseen ja mitä treenata hallilla. Melkein päivittäin kyllä pitäisi jotain harjoitella vähän (vaikka kotona), eli ihan pikaisia pikkutreenejä ja joihinkin liikkeisiin pitäisi ottaa ehkä naksuakin käyttöön. Sain kyllä ihan uudenlaisia ajatuksia ja ideoita taas treenaamiseen. 

Rally-toko on kyllä kivaa, kun sitä pystyy treenaamaan niin helposti melkein missä tahansa! Ostoslistalla on vain omat kartiot, että pystyisi harjoittelemaan kunnolla pujottelua sekä spiraalia... Mulle vaan eläintarvikekaupan 9,50€/kpl kartiot oli vähän turhan tyyriitä, niin odottelen hetkeä käydä jossain Biltemassa katsomassa, löytyisikö sieltä jotain minikartioita. Pitäisi myös varmaan tulostaa itselleen rally-tokon kyltit ja päällystää ne mahdollisesti jotenkin... Että olisi muutkin kyltit kun pelkät Haukkuvaaran kyltit, jos sitten treenaisi vaikka kotona tai pihalla.

Mutta näihin tunnelmiin. Poko saakin ottaa lepoa, mutta illalla emäntää rääkätään illalla Pop Dogin järjestämissä kahvakuulatreeneissä! Välillä näinkin päin ja ehkä ihan hyvä niin. 

4 kommenttia:

 1. Sulla on aivan mahtava blogi ja tosi ihanan oloinen koira! Tämmöstä treeniblogia mä oonkin ettinyt, missä on paljon kuvia ja VIDEOITA (teijän agilityvideot on varsinkin ihan parhautta <3), postauksia usein ja sopiva määrä lätinää :) Kivaa vaihtelua semmoisille treeniblogeille, missä kirjottajalla on niin kiire treenata, ettei ehdi postaukseen kirjoittaa muuta kuin otsikon... Näin se pitääkin olla, että sekä koiralla ja ohjaajalla on mukavaa ja ei treenata pipo kireällä ja kisata verenmaku suussa.
  Mie jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) Videoista ja kuvista täytyy kiittää treeniporukkaa, on onni kun on kanssatreenaajat ketkä jaksaa meitä taltioida, niin saa blogi samalla täytettä sekä videoista oppii myös itse! Bloggailu on niin mukavaa, että mielellään näkee vähän vaivaa postauksien eteen. Mulla kun on vain yksi koira treenattavana, niin aikaa jää onneksi muuhunkin. :) Ja hauskaa pyritään pitämään aina treenatessa, ainakin että koiralla on mukavaa!

   Poista
 2. Itse ostin ne Saiturin Pörssistä, oli muistaakseni huomattavasti halvemmat :) Joku lasten setti missä tuli pieni pallo mukana..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) täytyy katsella paikan valikoimaa !

   Poista