sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Itsenäistä aksaa sekä itsenäisten treenauksien pohdintaa

Käytiin Karon kanssa kahdestaan tänään aksaamassa hallilla. Tarkoituksena mulla oli jankata vähän keppejä lisää nyt kun oli apukäsi auttamassa ja pitämässä hihnasta kiinni. Tarkoituksellisesti jätin ohjurit ja verkot laittamatta, koska haluan treenata nyt tällä tavalla kun musta se tuntuu kantavan nyt enemmän hedelmää Pongon kohdalla.

Keppejä ensin niin, että Karo piti hihnasta kiinni ja ohjasi jos Pongo menisi väärästä välistä. Hienosti se osasi mennä oikein ja varmistin vielä, niin Karo ei joutunut ohjailemaan sitä. Se meni oikein hyvin (toki hieman hitaasti) kun oli hihna kiinni. Otettiin hihnan kanssa ehkä noin viisi toistoa, jonka jälkeen halusin koittaa ilman hihnaa. Heti alkutekijöissä oli pientä problematiikkaa, kun Pongo ei osannutkaan lähteä oikeasta välistä. Sitten kun se pääsi oikeasta välistä ja vauhtiin niin meni kepit loppuun asti oikein! Itse olin vieressä kävelemässä ja pidin kokoajan "kepit-kepit-kepit-kepit" ääntä samalla tavalla. Tein lähdöt aina helposti, eli Pongon tarvitsi vain mennä siitä heti nenän edestä kepeille. Halusin onnistuneita suorituksia, en vaikeita lähtöjä ja liikaa epäonnistumisia. Kaksi kertaa saatiin pitkät kepit menemään oikein ilman hihnaa! Ainoastaan lähdössä oli vaikeata, kun pääsi vauhtiin niin meni loppuun asti kunnialla. Jippii!
Autoon hetkeksi taukoon ja Kake välissä treenille. Tauon jälkeen halusin vähän treenata pöytää kun se on aika yksinkertaista yksin treenata. Treenasin eka niin että naksautin taas pöydälle menosta ja siellä olosta. Halusin sitten mennä hyppy-pöytä-hyppy jutun, jossa tulisi vähän vauhtia pöydälle ja Pongo oppis hidastamaan. Olin liian epäjohdonmukainen, Pongo ei tajunnut että sen pitää pysähtyä pöydälle, vaan se saattoi ns. hypätä siitä "yli"/heti pois. No sitten se ei tajunnut, niin meni mielummin ohi. Karo sanoi, että lopetin myös ohjaamisen kesken (tietty itsestä ei näin tuntunut mutta voipi hyvin olla). Vähän on vielä hakusassa se, että pöydälle pitää pysähtyä, mutta sain sitten loppuun kuitenkin kivan pätkän menemään ja se pysähtyi pöydälle ja itse jatkoin juosten matkaa (karjuin toki täysiä paikka) ja vapautin vapautuskäskyllä 'saa'. Sitten hyppy ja palkkaus. Eli ongelmana oli jälleen kerran minä, minä ja vielä kerran minä. Jatkossa siis epäjohdonmukaisuus pois, pöydältä pois vain vapautussanalla 'saa', ohjaaminen ei saa loppua kesken ja myös käskysana pitää sanoa eli 'pöytä'. Niin yksinkertaista, mutta samalla niin hirveän vaikeaa. Plussana se, että Pongo kokee pöydän jo kivana juttuna eli sinne on kiva mennä, koska siellä naksautellaan ja saa herkkuja. 


Näin innokas agiliitaaja mulla oli lähössä mukaan.. Ois tehny mieli vaan takan eessä köllöttää!

Huomenna käyn varmaan itsekseni treenaamassa kun se on ainoa päivä kun pääsen treenaamaan.. Ti-to halli on niin täyteen buukattu iltaisin, etten viitsi enää klo 23 jälkeen lähteä treenaamaan. Kai? Jos sitä keksisi jotain tokopokoiluita huomiselle. Sitten tuleekin parin päivän pakolliset vapaat ja päästään taas perjantaina treenin makuun. Mun pitäisi kirjoittaa itselleni oikeasti ihan konkreettisesti ylös, mitä asioita voin treenata yksin ja yhdessä molemmissa lajeissa toko sekä agility. Mun on niin vaikea yksin keksiä mitään treenejä ja jos meen hallille sillei "ööhmitästänään" niin ei siitä mitään tule kun vaan hoomoilasena seisoskelua. Onneksi oon nyt saanut kuitenkin raahattua itteni hallille ja päässyt treenin makuun, nyt vaan pitäisi keksiä jotain hyviä yksinkertaisia treenejä yksin toteutettavaksi.


Tokossa ainakin nyt olisi sivulletuloa ja siinä käden häivyttämistä pois. Eli käsi ylhäällä ja tarkoituksena saada se olemaan vain sivulla ja Pongo tulemaan itsenäisesti ilman kättä tai ylävartalon liikettä sivulle. Siinä myös voisi treenata vain minuun keskittymistä ja turhat kuikuilut saada pois. Tämä onnistuu helposti yksinkin tai jos hallissa on muita jotain treenaajia, mutta tässä ollaan vielä aika alussa eli ihan hirveitä paineistuksia se ei kestä. Esim haukkuva agiliitäjä toisella kentällä voi olla vielä liikaa. 


Tokossa voin treenata yksin myös kapulaa, eli kapulaa pitää toisessa kädessä ja toisella sivellä alaleukaa. Naksutinta ei voi käyttää, mutta kehumista ja kapulan päästämistä sanomalla 'irti'. Irtisanominen on todella tärkeää. Jos tämä ei onnistu, niin kaksin käsin kapulaa mahdollisesti naksun kera. Vaaditaan jo muutakin kuin nopea ottaminen, eli jo vähän pidempää ns. kiinnipitämistä. En saa vetää vastaan koiralle avuksi. Kapulan yhteydessä myös likitulemista automaattisesti, mutta sitä ei juurikaan tarvitse erikseen harjoitella. 


Myös paikkamakuuta voin treenata yksin sekä jos on paikalla muita treenaajia häiriötekijöinä, mutta vielä hyvin lyhyillä ajoilla ja mahdollisesti koira kiinni jossain (kuitenkin sellaisessa, että jos lähtee vetämään niin ei säikähdä jos jotain kolauttaa - en halua sille traumoja).


Kellään mitään hyviä ja yksinkertaisia esim. agilityharjotteita, mitä treenaatte yksin?  

2 kommenttia:

  1. Mä katsoin, että onpas tuttu halli, mutta tajusin meidän treenailevan samassa hallissa. :D Kiva oli löytää teidän blogi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiiä ootko nähny meitä hallilla, itelle ei ny tuu yhtään kelpietä mieleen :D käytkö itsenäisesti vai ihan jossain ryhmässä ?

      Poista